L'antiga litúrgia romana fa començar la trobada cristiana d'aquest diumenge, el quart ja de la Quaresma , amb una exhortació a la joia: «Alegreu-vos amb Jerusalem, feu festa, tots els qui l'estimeu... sereu alletats amb l'abundància dels seu consol.» Són les paraules de l'introit -entrada- que nosaltres també cantem encara que sigui amb un altre cant ben joiós perquè ens hem retrobat com cada diumenge.

I no es pot negar que enguany ens convé sentir unes paraules així, plenes d'ànim. El que ens toca viure ara sembla que ens convoqui al pessimisme. La salut, aquest bé tan i tan preuat, ens està provant amb una pandèmia que ens alarma i ens clou en nosaltres mateixos, internament, i a les nostres llars, externament. I cal que ho sapiguem fer no només per no ser contagiats, sinó per no contagiar els altres. Reclosos, no per egoisme, sinó per fer un servei.

I avui es proclama la joia de la llum. Sant Pau ho fa des de la fe: «germans, en altre temps vosaltres éreu foscor, però ara que esteu en el Senyor, sou llum. Viviu com els qui són de la llum». Cal aprendre a fer tot allò que «és llum», que il·lumina els altres, que és testimoni d'amor, de servei, de compartir.

I l'Evangeli ens explica la llarga història d'aquell home que havia nascut cec i, com diu Jesús, per culpa de ningú ni com a càstig de res, i Jesús farà que pugui veure-hi. No és per fer-hi gaires comentaris, em sembla. Cal seure en pau i llegir-lo pausadament i mirar de fer-se present a l'escena. Escoltar preguntes, retrets... «¿Tot tu vas néixer en pecat i ens vols donar lliçons?» ¿No ens ressona res a dins escoltant aquesta pregunta? Aquells eren els «savis i entesos» d'aquell temps, ¿són diferents els savis i entesos del món present? ¿I no creiem que tenim el risc de ser-ho? Pensem-hi. L'Evangeli es va escriure i es proclama per a nosaltres i és tan fàcil posar-se a la banda dels bons....!

«Si fóssiu cecs no en tindríeu cap culpa; però vosaltres mateixos reconeixeu que hi veieu...; per tant...». Demanem al Déu de la Llum que il·lumini la nostra mirada interior. Que sapiguem descobrir el Camí, i la Veritat i la Vida, i ho sapiguem compartir i proclamar amb el nostre viure.