Els pensadors s'interroguen sobre el món postpandèmia. Quin tipus de societat crearà el coronavirus? ¿Té aquest devastador agent infecciós capacitat per remoure els fonaments polítics i econòmics actuals? Hi ha filòsofs que pronostiquen l'adveniment d'un món comunitarista i solidari. D'altres preveuen l'expansió d'un capitalisme autoritari d'inspiració asiàtica. Alguns més guarden les prediccions a la nevera de l'escepticisme. Un suggestiu treball periodístic de Gemma Tramullas porta a aquest debat les veus de Camps, Ramoneda, Byung-Chul, Zizek, Klein, Butler, Harari, Esquirol, Alba Rico i Innerarity.

Els grans canvis de la humanitat sorgeixen sempre de crisis, però no totes les crisis canvien el món. Hi ha un exemple lluminós ben a prop. Al començament de la Gran Recessió, fa una dècada llarga, Sarkozy va gallejar que el capitalisme seria refundat sobre base ètiques. Una transformació del sistema financer internacional a la manera de l'empresa en l'últim tram de la Segona Guerra Mundial a la conferència de Bretton Woods. Així gallejava Sarkozy el 2008. Dotze anys després, només queda l'eco de les rialles. El món només recorre als filòsofs quan es descobreix a si mateix sota el flagell de la desesperació. El poder, ni tan sols en aquest tràngol. Fa pocs anys, Wert, ministre d'Educació de Rajoy, va voler expulsar la filosofia de les aules de batxillerat. Filosofia? Què produeixen els filòsofs?

Mentre els pensadors esbossen el demà, aquest avui confús i tràgic es pobla de fantasmes. Espectres que s'alimenten de l'angoixa col·lectiva. Especuladors, manipuladors, sensacionalistes, estafadors, avantatgistes i apòstols de l'odi fan el seu agost. Un acarnissament digital dicta condemnes sumaríssimes i escampa notícies falses.

Avui més que mai és necessari el periodisme. Informació independent, rigorosa i honesta, útil per comprendre l'actualitat, prendre decisions i forjar opinions. Llum contra tenebres. També són dies negres per al sector de la comunicació, però aquest diari està entossudit a ser una companyia constant i reconfortant en el confinament. Aquí ens tenen.