Fa uns dies, vaig poder assistir a la inauguració de l'Espai Santa Eulàlia de Gironella. De fet, es tracta de les obres d'actualització i de posada al dia del mateix equipament per complir les necessitats del segle XXI i que ha estat finançat gràcies a les aportacions de la Diputació de Barcelona i de Fons Europeus.

Durant la intervenció que vaig fer vaig incidir en dues coses, al meu entendre, fonamentals. La primera és, escombrant cap a casa, la importància del Consell Comarcal per poder tirar endavant projectes com el de Església Vella de Gironella. I és que, en els darreres anys, la integració d'actuacions en diversos projectes comarcals ha permès accedir a fonts de finançament a les quals no hagués estat possible arribar sense aquesta integració. Concretament, la comarca haurà tirat endavant 35 projectes per un valor de 7.5 milions d'euros, finançats amb Fons Europeus, amb Plans de Foment del Turisme, amb subvencions de la Diputació i, òbviament, amb aportacions dels ajuntaments. Però el Consell no només és un vehicle per accedir a finançament -particularment l'Europeu, sinó que també és qui executa les obres i en fa seguiment. Això vol dir, per tant, que els ajuntaments de la comarca han de tenir idees i projectar-les, i el Consell Comarcal, guiat pels municipis, engega la màquina per trobar finançament i per tirar les obres endavant. Del principi, al final. Gairebé claus en mà.

I aquí ve el segon punt que vaig voler compartir amb l'auditori a la inauguració de l'Església vella: cal tenir idees. I hi ha municipis de la comarca, com Gironella, que sempre en tenen. Però, a més, tenen la capacitat de convertir aquelles idees en projectes, en projectes realistes i, per tant, en projectes susceptibles d'obtenir finançament per la via que sigui. Si no hi ha idees, no hi ha projectes; si no hi ha projectes, no hi ha finançament possible. Perquè tothom sap, també en la nostra vida diària, que els diners no venen sols i que, per tant, hem de fer una bona planificació intentant maximitzar els recursos dels quals disposem per poder portar a terme les actuacions que tinguem planificades. I en la llista de municipis cal destacar Gironella amb actuacions de 3,2 milions d'euros, i Puig-reig amb actuacions per valor d'1 milió d'euros. Tot sense desmerèixer actuacions importants a la Pobla de Lillet i Cercs, així com també actuacions a Castellar de n'Hug, Guardiola, Montmajor, Vallcebre, la Nou, Bagà i Fígols. El 2019 s'hi han incorporat als projectes comarcals municipis com Borredà, Montclar, Saldes, Gósol, Olvan i Berga, amb projectes que van dels 4.000 euros en el cas de Borredà als 63.000 euros en el cas de Berga, per l'itinerari de l'anella verda de la ciutat.

El Consell Comarcal, per tant, és una eina al servei dels municipis. I segueix treballant incansablement per trobar finançament pels projectes que es plantegin. Es treballa per obtenir l'1,5% cultural per a la Torre nova de Cal Pons o també s'han redactat les memòries o realitzat assessorament als ajuntaments pel Pla d'Obres i Serveis de la Generalitat, que en aquest cas aportarà 7,2 milions d'euros, dels quals 4 milions s'han obtingut amb l'ajuda directa de l'equip tècnic del Consell.

I aquesta és una de les tasques del Consell Comarcal. Ajudar els municipis a tirar endavant els seus propis objectius. Però cal tenir idees i cal tenir projectes. Si no, la capitalitat se'n va riu avall.