22 de setembre de 2020
22.09.2020
Regió7

L'ajuntament de Berga i de Martín

21.09.2020 | 22:48
L'ajuntament de Berga i de Martín

Josep Maria de Martín i Gassó (1920– 2005 Berga) fou pintor, dibuixant, poeta i escriptor. Enguany és el centenari de la seva mort. I com quasi sempre a Berga els esdeveniments culturals, passa totalment desapercebut. No hi ha cap més berguedà que hagi participat activament, durant dècades, a la cultura catalana a Barcelona. Recomano llegir el llibre de Francesc Vilanova i Vila-Abadal Franquisme i Cultura. Destino. Politica de Unidad. La lluita per l'hegemonia intel·lectual a la postguerra catalana (1939-1949), per saber del seu protagonisme.

Va haver de fugir, a l'inici de la guerra civil del 1936-39, ja que ell, com el seu pare, corria perill de ser assassinat, per ser ric propietari rural i de dretes. Als 16 anys va començar a fer acudits i caricatures al diari de Donostia La Voz de España, després es van instal·lar a Iruña, aquí va col·laborar a la premsa carlina El Pensamiento Navarro i a la publicació infantil Pelayos. Acabada la guerra va tornar a Berga, va acabar el batxillerat i va fer una espectacular portada del programa de Patum del 1939.

Va fer la carrera de Dret, companys seus de carrera foren: Perucho, Lujan i Vilanova. La seva participació a Barcelona, a la vida cultural de la immediata postguerra, és cabdal. Va escriure un dels primers llibres a l'estat sobre el cinema, va publicar el primer retrat de Salvador Espriu, feia portades de desenes de llibres, com les del primer recull poètic de Gil de Bieddma. Va fer un Dau Al Set de Patum, la primera revista d'art i pintura. Va fer un llibre a mitges amb Gabriel Ferrater... era a tot arreu. Quan va morir el pintor Ramon Rogent, es va fer càrrec, per imposició de la vídua del pintor, de la direcció de la seva acadèmia, aleshores una de les més importants de Barcelona. Era pintor, poeta... coneixia tothom de Barcelona i a ell també el coneixien i valoraven. Mai, però, va deixar d'oblidar la seva ciutat, pel XXV aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt, l'any 1941, ell va fer el programa i una preciosa auca, avui introbable, i té diversos llibres patumaires. Els llibres de poesia els firmava com a Bernat Meix, la seva obra pictòrica era increïble. Va ser impulsor i director del primer i únic Museu de Berga, va fer editar nombrosos llibres a la col·lecció de llibres del museu, com dos de mossèn Armengou... Quan a l'Ajuntament de Reus van voler fer el quadre de Gabriel Ferrater, fou el seu amic de joventut, De Martín, qui el va pintar. Berga té un gran deure amb Josep Maria de Martín i Gassó, sort de Jordi Puntas, que quan era director de la revista l'Erol va fer que el batlle Badia el nomenés fill predilecte, la glossa li va fer el seu company de carrera i amic Joan Perucho.

Va morir fa uns 15 anys, i ni a Berga, per una profunda mala gestió cultural de qui li tocava fer-ho, no es conserva la seva obra pictòrica, només en algunes cases tenen la sort o el privilegi de tenir un quadre seu. La seva prestigiosa i única biblioteca va acabar al mercat dominical de llibres de vell de Sant Antoni de Barcelona. Per sort vaig poder comprar alguns valuosos llibres berguedans i vaig trobar el seu devocionari de la primera comunió amb il·lustracions seves de quan era infant; en dir-me el seu alumne Salvador Vinyes que no tenia cap record d'ell, em vaig veure en l'obligació moral de regalar-l'hi. Després d'haver fet la tria, vaig comunicar a les «autoritats locals berguedanes» el que es venia a Barcelona, l'únic que se li va ocórrer dir a un «personatge»: oh! però si abans ja hi ha passat el qui això escriu... No hi van baixar ni comprar res de res. Com diu una figura local, «Berga és com és», amén.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit