Estem governats per inconscients titelles del capitalisme i això ens està duent al desastre, és així de trist. Però el vertigen davant del que està per venir no ens ha de fer col·lapsar, tampoc mirar cap a un altre costat. Per això la campanya «Una acció per la naturalesa» insta els caps d'Estat a actuar per aturar i revertir la pèrdua de naturalesa en aquesta mateixa dècada, precisament en vigílies de la setmana d'alt nivell de l'assemblea multilateral. Centenars d'ONG, científics, pobles indígenes, ciutats, etc. han llançat aquesta campanya per exigir als líders mundials que d'una vegada posin en marxa «accions urgents» per frenar la destrucció de la naturalesa i protegir així la salut humana i del planeta. Es tracta d'una crida conjunta sense precedents que exigeix «accions urgents» per frenar la destrucció de la naturalesa. Els grups socials que han promogut aquesta crida insten els caps d'Estat i de Govern a prendre decisions «valentes i transformadores», amb l'objectiu d'anunciar-les a la Cimera de Nacions Unides sobre Diversitat Biològica del proper 30 de setembre. Segons el parer d'ONG, els líders mundials «no poden ignorar les veus de tota la societat que els demanen que prenguin mesures decisives» durant la Cimera per «aturar i revertir la pèrdua de biodiversitat i assegurar un futur per a la natura per al 2030». Es demana en certa manera la renúncia al capitalisme i un canvi de mentalitat per pura supervivència. De debò escoltaran d'una vegada? Estic plenament convençut que, si no es dona un profund canvi cultural en la societat, estem condemnats al desastre, a un canvi climàtic de conseqüències que poden ser catastròfiques.

Certament, sembla bastant clar que el capitalisme és totalment incompatible amb la conservació del medi ambient; però hem de tenir molt en compte que el sistema capitalista suposa més que un sistema econòmic. No hi ha una llei econòmica que ens obligui a posar el benefici econòmic com l'objectiu prioritari a la vida. A més, darrere d'aquesta estructura econòmica trobem una antropologia, una filosofia i, fins i tot, una moral egoista i depredadora. No és simplement un sistema productiu, no és només estructura econòmica de la societat. Per això, estem en la tasca de revisar els nostres sistemes globals i canviar la cultura capitalista destructora per un sistema social que sigui més equitatiu i sostenible. De fet, hi ha un gran consens mundial respecte a la necessitat de canviar les nostres societats. En tots els països, els que comparteixen aquesta opinió superen en nombre els que no ho fan per un marge molt significatiu (més de 50 punts percentuals en tots els països excepte Corea del Sud). Això sí, la preferència perquè el món canviï d'una manera més sostenible i equitativa és més freqüent en les regions d'Amèrica Llatina i Orient Mitjà-Àfrica, així com a Rússia i Malàisia. Els països que són més reticents al canvi són Corea de Sud (27%), Alemanya (22%), Països Baixos (21%), Estats Units (21%) i Japó (18%).

Aquest és el principal resultat d'una enquesta realitzada pel Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les sigles en anglès) a 21.000 adults de 28 països representatius dels seus continents: nou de cada deu persones estan disposades que el món i la seva vida canviïn per evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic. Concretament, al 72% li agradaria que la seva vida canviés significativament i el 86% vol que el món sigui més sostenible i equitatiu, en lloc de tornar a com era abans que comencés la crisi de la covid-19. Pel que fa a l'Estat espanyol, els ciutadans semblen trobar-se a mig camí del que opinen els seus socis europeus i els països del sud. Dos de cada tres estarien disposats a transformar la seva rutina, mentre que el 85% estan d'acord a crear un món més equitatiu i sostenible després del coronavirus. Escoltaran els pobles i la societat en l'Assemblea General de l'ONU? Canviarem? Si no, anem cap al desastre.