Enric Ciurana, com a delegat del departament d'Economia i Finances de la Generalitat, va pujar a Berga el 25 de març del 1937 per endur-se les corones de la Mare de Déu de Queralt. Per tant, no va ser el mateix conseller, Tarradellas, investit marquès pel borbó Joan Carles I, qui va pujar a recollir-les a les acaballes de la guerra civil, com sovint es diu per Berga.

Ara bé, l'espoli més important de béns de l'Església catòlica berguedana fou el de la parròquia de Berga fet el 18 d'octubre del 1936, tots els béns eclesiàstics estaven dipositats a l'ajuntament. Segons documentació existent a l'arxiu a Berga, també foren lliurats a Enric Ciurana de la Generalitat pel comitè: «Relació dels objectes de metall (or o plata) entregats per l'Ajuntament de Berga al company, per a la seva entrega a l'oficina de Recepció i Recompte de la Generalitat. Del Local de dalt: 64 Calzes de diferents figura i tamanys, 24 Cupons, 14 Custòdies, 1 Fragment de Custòdia, 4 Bàculs, 4 Relicaris, 5 Vera Creus, 4 Encensers, 9 Salpassers, 6 Espalmatòries, 3 Navetes, 10 Campanes diferent tamany, 7 Canadelles, 9 Hostiers, 3 Besapaus, 1 Cullerot, 1 Escopidora portàtil, 6 Olis, 2 Agulles, 3 Escrivanies, 4 Canelobres, 10 Creus de diferent tamany, 1 Vasina amb imatge, 35 Plàteres, 1 Sacra, 1 Mulla dits, 1 Joc de Cafè amb safata, 6 Porta missals, 3 Anells, 1 Penjoll, 10 Arracades, 3 Gots, 4 Ganivets trinxant, 2 Pales peix, 6 Encensers. Del Local de baix: 18 Sacres, 3 Làmpades, 74 Canelobres, 3 Porta missals, 6 Creus, 2 Encensers, 3 Llànties, 2 Espalmatòries, 1 Naveta, 2 Canadelles, 4 Campanetes. Rebo tot lo indicat avui dia 18 d'octubre de 1936, L'encarregat del Servei.»

Totes les peces confiscades per la Generalitat de Catalunya eren importants treballs d'orfebreria. Algunes de les peces que aquí es relacionen consten en un inventari de data 1773 corresponent a la parròquia de Berga que es pot consultar a l'Arxiu Diocesà de Solsona. Moltes de les peces espoliades a causa del lliurament municipal, a més del valor religiós i econòmic, tenien més de 200 anys d'antiguitat, per tant eren peces úniques. En un altre ofici de 16 de novembre del 1936 de l'Oficina de Recepció i Recompte de Metalls on es diu «Relació dels objectes de metall entregats al company Enric Ciurana, per l'Ajuntament de Puig-reig, i que han estat rebuts per l'Oficina de Recepció i Recompte de Metalls, instal·lada al Parc de Montjuïc», entre les joies espoliades hi ha 14 calzes, 26 canelobres, 4 corones, 5 cupons, 3 copes cupó.

El comitè de Berga, autoritat no democràtica, ja que mai va ser escollit pel poble, mai no va tenir cap cura de defensar els drets i béns del poble berguedà, ans el contrari, ho va lliurar tot al departament d'Economia i Finances de la Generalitat; d'altres comitès locals van defensar els respectius interessos dels seus pobles, però a Berga res de res. A la Patum del 1979, després de tornar del seu exili, Tar-radellas va visitar Berga com a president de la Generalitat monàrquica. Mai no va voler explicar què havia passat amb el ric patrimoni religiós berguedà reclamat per la seva conselleria anys abans. El marquès de Tarradellas mai va dir res de res. Esperem que mai més cap governant de Berga espoliï del seu patrimoni la seva ciutat. Per conèixer millor la figura del marquès és molt interessant llegir el llibre de Josep Benet El President Tarradellas en els seus textos, del qual ja s'han fet cinc reedicions.