Fa uns mesos escrivia en aquest diari sobre la necessitat imperiosa que els ajuntaments poguessin disposar dels seus romanents, és a dir, dels seus estalvis acumulats. Veníem d'uns mesos de primera onada de pandèmia en què vam viure, i de ben a prop, l'actuació recentralitzadora de l'estat en la gestió de la covid i la nebulosa que planava aleshores sobre la centralització dels estalvis dels ajuntaments per part del govern espanyol, amb la intenció que les corporacions locals li fessin de banc. Des del Partit Demòcrata posàrem el crit al cel en detectar els perills d'aquesta iniciativa en el cas de reeixir, alhora que el món local en ple també s'hi va oposar fermament.

Afortunadament, fent front comú, s'ha acabat aprovant al Congrés dels Diputats la suspensió de les regles fiscals pels anys 2020 i 2021, fet que permetrà a les administracions locals disposar dels seus romanents de tresoreria dels anys 2020 i 2021. Així mateix, la Comissió Europea, ja al mes de març passat, va avalar que els estats membres adoptessin aquesta mesura en situacions d'emergència extraordinària com la que estem vivint. L'aixecament de la disciplina fiscal permetrà a les entitats locals fer ús dels diners estalviats per a dedicar-los a despeses covid i a inversions sostenibles, és a dir, que no generin estructures de despesa per a altres exercicis, mesura de gran rellevància per a la reactivació econòmica dels municipis i del país. El moment que estem vivint requereix que totes les administracions facin un esforç col·lectiu per fer circular el capital financer disponible, per recolzar als autònoms, als comerços, al sector de la restauració, així com a tants i tants d'altres sectors que pateixen les conseqüències de l'aturada econòmica. Amb aquesta injecció de recursos podrem ajudar a les nostres pimes, petites i mitjanes empreses que vertebren el teixit productiu del nostre país, generant riquesa i creant ocupació al llarg i ample del territori.

D'altra banda, des del Partit Demòcrata continuarem reclamant a les corts espanyoles la creació d'un fons de 5.000 milions d'euros per a les entitats locals per a que puguin finançar actuacions en les àrees d'agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura. Un fons covid a distribuir entre tots els ajuntaments, fons que el mal anomenat «govern espanyol més progressista de la història» havia plantejat però deixant-ne fora tots els ajuntaments que no tinguessin romanents, i per tant, agreujant el desequilibri entre territoris. El Partit Demòcrata es va oposar en tot moment a aquesta mesura, que va acabar fracassant al no convalidar-se al Congrés dels Diputats per falta de suports el reial decret llei que la regulava.

Més que mai, reivindiquem l'autonomia del món local i el respecte al principi de subsidiarietat, és a dir, que les decisions es prenguin des del nivell més proper a la ciutadania, que no es decideixin mesures d'esquenes als municipis, als seus punts de vista i als seus matisos, doncs són, en definitiva, l'administració que millor coneix el territori i les seves necessitats i problemàtiques. Cuidant el món local, cuidem el nostre país.