El belga Hergé va enviar Tintín a la Lluna el 1950 amb un engi-nyós coet i un passeig espacial visionari, juntament amb els seus inseparables Haddock i Milú. Molt abans, el francès Jules Verne ja va imaginar un viatge a la Lluna, el 1865. El seu coet, també tripulat, era llançat a l'espai per un canó de pólvora ni més ni menys que a cap Canaveral, quan la NASA ni tenia aparences de ser concebuda. Per aquells anys, en terres dels ianquis Biden i Trump, a canonada seca, lliuraven una guerra sense treva.

Catalunya també havia de tenir el seu visionari. Tot i que no tan precoç. I heus aquí el gens modest conseller Puigneró anunciant a so de bombo i platerets la creació de la NASA catalana per 15 milions d'euros. S'ha de dir que 165 milions d'euros és el que va costar el fitxatge de l'última estafa brasilera del Barça. I que 150 milions és el que s'emporta cada any Messi, estrella en ocàs, de les arques del club. A Madrid, els mitjans s'han posat les mans al cap per aquest malbaratament i s'han muntat el melodrama tenint en compte la pandèmia que afecta la nostra societat. I tot i que potser el moment no és el més oportú i que és fàcil fer demagògia davant les apressants necessitats sanitàries, socials i econòmiques que se'n deriven, no és menys cert que és imprescindible visualitzar el futur. Ningú hauria dit res si la inversió hagués sigut per concretar una línia de muntatge d'alguna multinacional alemanya.

El futur és R+D, imaginació i planificació estratègica. De fet, del que ens hauríem de riure no és ja de les habituals i despectives històries del jacobí nacionalisme espanyol. Del que ens hauríem d'enrojolar és del fanfarró anunci de Puigneró de qualificar aquesta aposta, mísera, de la NASA catalana. Amb 15 milions, els americans no vesteixen l'astronauta que Trump vol que trepitgi Mart. No arriba ni per a un bon regal a Corinna. Un altre punt, si fos cert, com presumeix el conseller, que cada milió invertit en la seva NASA multiplica el valor per 15, l'incomprensible és que no hagi posat tota la carn a la graella.