El mes d'abril de l'any passat ens deixava Neus Català a l'edat de 103 anys. Moltes persones la tindreu present, la Neus va sobreviure al camp de concentració nazi de Ravensbrück i va dedicar la seva vida a combatre el feixisme. Ella, que ens deia «la lluita no és agafar una arma, és unir-se per defensar una idea», és un referent per a molta gent, també per a nosaltres. Neus Català és un exemple de lluitadora incansable, de militant per la igualtat i la justícia social, i és per això que les dues signants ens hem trobat per escriure plegades i fer pública aquesta proposta.

Neus Català va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2005 i va ser escollida Catalana de l'Any el 2006, però a nosaltres ens agrada recordar-la com aquella infermera, filla de camperols, que va prendre el compromís de defensar la classe treballadora ja de ben jove, al poble de Guiamets, que es convertí en una militant comunista decidida i constant. Una dedicació que la va portar a cuidar infants a la rereguarda republicana, a marxar a l'exili per participar de la resistència francesa contra el nazisme, a ser deportada al camp d'extermini per a dones i nens de Ravensbrück i, un cop alliberada, a involucrar-se a la lluita antifranquista i feminista.

La Neus va ser militant comunista fins al darrer dels seus dies i això ens dona un exemple com a dones, com a treballadores i com a ciutadanes que ens deixa el llistó molt alt però també ens aporta la confiança necessària per seguir treballant per un demà més just. Aquest exemple ens insta tota la ciutadania a batallar per la justícia en aquesta greu crisi a què ens aboca la pandèmia i els poders del règim, així com a desemmascarar i fer front a l'extrema dreta.

Nosaltres dues, humilment, us volem traslladar un missatge des dels barris de Manresa però també des de tot el país. Com a cares visibles de dos projectes, la cap de llista Fem Manresa, candidatura de les esquerres transformadores de la ciutat, i la líder de Comunistes de Catalunya, el partit de Neus Català, del qual tenia el carnet número 1 i n'era membre d'honor del seu Comitè Central, volem compartir una reflexió. El llegat de la Neus, com la de tants altres militants anònims, posa sobre la taula l'obligació ètica de retre homenatge a qui ens ha ensenyat el camí. La ciutat de Manresa ha de ser valenta en molts sentits, i un d'ells, simbòlic però necessari, és dedicar un carrer a Neus Català, en detriment de noms heretats de monarquies i dictadures.

Per part de Fem Manresa, el programa electoral ja recollia que cal «dedicar el nom d'un carrer a Neus Català i Pallejà, lluitadora antifeixista recentment desapareguda» i «auditar tots els noms de car-rers i places que provinguin d'orígens feixistes, espanyolistes, bèl·lics, masclistes o vinculats a l'explotació de treballadores». És per aquest motiu que fa mesos que reflexionem sobre el canvi de nom del car-rer Alfons XII pel de Neus Català, una proposta a la qual se suma la direcció nacional de Comunistes de Catalunya per seguir estenent-la com una taca d'oli arreu del país.

Compartim plenament la campanya «Coronaciao» realitzada per Òmnium Cultural i reivindiquem l'acord del ple de l'Ajuntament de Manresa per estudiar el canvi de nom del carrer Alfons XII. Així doncs, instem el consistori manresà i la comissió del nomenclàtor a fer seva la proposta de dedicar un carrer a la Neus i treballem il·lusionades perquè Manresa segueixi l'exemple de ciutats com París, per tal que el 13 d'abril de l'any 2022, el dia que farà tres anys de la seva mort (complint els terminis normatius), s'inauguri la placa amb el nom Neus Català i Pallejà on ara hi ha la d'Alfons XII.