Després de l'era covid-19 res no tornarà a ser igual. Hem iniciat noves formes de treballar, de relacionar-nos, de comprar? i també de moure'ns. Si des de fa temps l'àmbit de la mobilitat ja avançava cap a un nou paradigma, elèctric i compartit, la crisi sanitària accelera el canvi de pantalla i ens situa en un nou context, amb noves necessitats i noves demandes socials.

La Generalitat està en procés d'aprovació del Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible, un acord amb el qual Govern, diputacions, món local i societat civil i econòmica es comprometen a col·laborar per promoure la mobilitat segura, sostenible, saludable i connectada en línia amb els objectius de la Unió Europea.

Cal reduir el parc automobilístic, trobar una solució a les cues i els embussos, fer un pas endavant en el respecte a la salut i al medi ambient i donar resposta als reptes que ens plantegen les noves generacions: compartir vehicle, potenciar la mobilitat elèctrica i, per tant, els punts de càrrega, facilitar l'aparcament, donar espai als vianants, calmar el trànsit, dotar el transport públic i aconseguir una coexistència pacífica a la via pública.

Tot això és el que cal encarar, des de l'Administració, des de l'empresa i des de les institucions i entitats que treballem amb un elevat compromís social. El Montepio estava i està compromès amb els reptes de la nova mobilitat i treballarem en aquest sentit i sumant sinergies amb el Pacte Nacional per la Mobilitat Segura i Sostenible. Venim de dècades de reclamació de millora de les nostres infraestructures viàries i ferroviàries, de col·laboració amb altres institucions per promoure la seguretat viària. Ara ha arribat el moment d'afegir-hi nous conceptes, que han vingut per quedar-se: carsharing, motosharing, punts de recàrrega, patinets i bicis elèctriques?

No volem ciutats i pobles col·lapsats, contaminats i que facin emmalaltir la gent. Tampoc no volem nuclis desatesos ni deslligats de les xarxes de comunicacions. Volem municipis amables amb la mobilitat i mobilitat amable amb els municipis. Volem tenir un ventall de possibilitats que s'ajustin a les necessitats de mobilitat i trasllat de cada persona, família i empresa. Volem carrers i carreteres preparats i segurs. Volem mitjans de transport sostenibles.

Fem una crida a les administracions a sumar esforços en aquest sentit. A prendre decisions valentes que ens assegurin el futur que tots ens mereixem. Decisions que s'han de prendre escoltant la ciutadania.

Si sumem entre tots, la nova mobilitat que arribarà amb la nova normalitat ha de ser més endreçada, més sostenible i amb un elevat respecte per les persones. No podem renunciar a moure'ns, però ho hem de fer el millor possible! Al Montepio ens teniu compromesos al cent per cent!