La present pandèmia ens ha obligat a tots (particulars, empreses, estudiants?) a utilitzar intensivament i posar-nos al dia en qüestió de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Així, el teletreball ha emergit com una alternativa interessant o senzillament imprescindible per a aquelles activitats laborals i econòmiques que no necessiten contacte directe humà. Com a resultat, ha crescut sensiblement el nombre de persones que a la Catalunya Central i a les comarques interiors del país s'han afegit a aquelles que ja abans teletreballaven (professionals liberals, creatius?), i tant elles com les seves organitzacions han pogut comprovar els avantatges d'aquesta manera de feinejar: evitació de desplaçaments, possibilitat de guanyar-se la vida des de poblacions mitjanes i petites (beneficiant-se alhora de la qualitat de vida d'aquestes), estalvis econòmics, flexibilitat per conciliar feina i vida personal, etc.

Amb tot, també han estat molts els que han descobert que la cosa no és tan senzilla com disposar d'un ordinador i de connexió a Internet. Els domicilis particulars no sempre disposen d'un lloc idoni per teletreballar; l'ambient a casa (sobretot si hi ha nens confinats) pot perjudicar la necessària concentració; cal tenir suficient amplada de banda (quelcom encara no a l'abast de massa petits pobles i nuclis dispersos); pot costar acostumar-se a treballar sol; sovint s'allarguen indefinidament les hores de feina; hi ha riscs per a la salut; etc.

En tot cas, són problemes, aquests, que poden resoldre's, en especial si entenem que tan teletreball és el que es fa des de la llar com el que té lloc en coworkings o centres de serveis especialment disse-nyats a aquest efecte (en els quals, a més, es poden generar sinergies amb altres teletreballadors).

L'interrogant és què quedarà de tot plegat quan la covid desaparegui ?o es normalitzi i s'integri en la quotidianitat. És probable que en bona part es continuï amb el treball a distància, sigui en part o totalment: es calcula que entre el 35% i el 50% dels llocs de treball a Catalunya són susceptibles d'exercir-se mitjançant el teletreball. Llavors, però, tothom haurà d'acabar d'adaptar-se a la nova organització de la feina: les empreses hauran d'aplicar les normes de la flamant «Llei del treball a distància» i dotar d'eines TIC els seus empleats, així com aprendre a «teledirigir» i repensar els seus processos; els treballadors hauran d'aprendre a autoorganitzar-se i a separar vida personal i vida professional ?per exemple, adquirint rutines d'inici i de finalització de la jornada laboral?; l'administració haurà de defensar els drets laborals i proporcionar acompanyament i formació a uns i altres; i com a societat ens haurem de desfer de la cultura «presentista» encara predominant en la majoria d'organitzacions. Només així tothom hi farà un bon negoci.

Sigui com sigui, el teletreball ja és una magnífica oportunitat per al reequilibri territorial, i la Catalunya Central hi té molt a guanyar, fidelitzant la població, enfortint la seva dimensió d'economia del coneixement i esdevenint menys dependent de les grans capitals. Més joves podran quedar-se als seus municipis, i fins i tot alguns «urbanites» decidiran mudar-se als nostres pobles.

Teletreball, doncs? Sí, però de qualitat i amb garanties.