Fa molts mesos que veiem com Fernando Simón surt a la televisió per informar-nos de la pandèmia, amb una cara de tenir un mal de fetge agut. Salvador Illa tampoc queda enrere i fa una pantomima semblant. Però aquests dies, d'en Simón, arran de la seva gran espifiada, ha sortit una foto, en què se'l veu rient molt a gust. I l ja no sembla tenir cap mal; més aviat fa cara de poca-solta garneu. El seu problema és que se li ha escapat un acudit de molt i molt i molt mal gust. I els acudits masclistes, si no és pensen, no surten. Ara, si un és masclista... passa el que li ha passat a Simón.

Pel seu càrrec de director del Centro de Alertas y Emergencias Sanitarias, va haver d'assistir a una roda de premsa per analitzar l'evolució de la pandèmia que ha portat les comunitats a prendre mesures per controlar el virus, per comentar les decisions europees de posar en quarantena els turistes que arriben d'Espanya, per...

Varen fer-li una pregunta trampa i hi va caure de quatre potes, els dos braços i el cervell mal organitzat.

-Li agraden les malalties infeccioses o les infermeres infeccioses?

Posant cara de mal de fetge i sense respondre, hauria quedat com un metge, si més no, educat. O fent-li un bon moc a qui va preguntar-l'hi, fins i tot hauria pogut quedar bé.

Però no: -«No les preguntamos si son infecciosas o no, eso se ve unos días después».

Podem dir que a ell se li veu d'una hora lluny que està infectat de masclisme.

El Consell General d'Infermeria va denunciar el comentari sexista i denigrant de Simón i varen reclamar-li unes disculpes immediates. La denúncia també incloïa una amenaça, ja que no havia dimitit immediatament: si no demana disculpes, recollirem firmes per demanar la seva reprovació parlamentària i que el Govern el destitueixi del càr-rec. Està mal fet amenaçar, però si no, creieu que hauria demanat disculpes? No! Hauria passat com un acudit fins i tot de nivell entre els seus col·legues.

Oi que a ningú no li passa pel cap que Alba Vergés pugui fer un comentari feminista denigrant els infermers catalans? Obvi, perquè parlem de nivells molt diferents. I poseu-li l'adjectiu que vulgueu: nivell intel·lectual? Respectuós? Professional?

Fernando Simón no ha dimitit. Salvador Illa tampoc. I això que va incomplir la mateixa norma que ell exigeix a la ciutadania: no reunions versus un sopar de cent cinquanta persones. Els dos han demanat disculpes. Com el seu rei. D'ell potser en van prendre l'exemple. I continuen, com ell, sense dignitat ni vergonya. Qui sap -perquè ara ja tenen molt poca credibilitat- si continuaran equivocant-se de la mateixa manera? Perquè si no hi ha cap autoritat superior competent que els exigeixi dignitat i vergonya, ells seguiran sent tan indignes i desvergonyits.

I és que cal pensar correctament perquè no s'escapin incor-reccions en parlar. Especialment si s'està en un càrrec de responsabilitat i compromís.