De petit, ho recordo perfectament, a Berga hi havia dues emissores: la que li deien de la Falange, amb el locutori a la plaça de Sant Pere (on hi havia hagut el bar de l'Ateneu, tancat des de fa anys, només obre per allotjar tele per Patum); i la del convent dels Franciscans. Les dues amb programació pròpia i tenien molta requesta, no havia arribat, encara, la televisió. La de la Falange feia el disc sol·licitat... unes magnífiques obres de teatre radiades. La dels Franciscans, molta música, i retransmetien programes religiosos. El fet d'haver-hi a Berga molts novicis feia que la ràdio Franciscana, a dir de molts, tingués bones i variades veus, però totes masculines, és clar.

La ràdio del convent de Sant Francesc va tancar, o millor dit va haver-hi pressions per fer-la desaparèixer, eren els anys de la dictadura militar franquista i només podia haver-hi una sola veu a tot arreu. Molts estius, em va tocar fer d'escolà a les misses de Sant Francesc, on, també, anava a fer repàs, recordo els frares Fontseca, Blancafort, fra Rufinu, el més entranyable de tots, i algun novici que de tant en tant ens deia «no feu soroll que estem emetent». La de la Falange va durar uns anys més, però amb la reorganització de l'espai radiofònic, durant el franquisme, també la varen tancar.

L'any 1986 Antolí Barra, Jordi Camps, Pere Guijarro i Ramon Sala (el seu pare havia estat una de les veus més populars a la ràdio) van iniciar una nova emissora, era de freqüència modulada, va emetre primer a uns estudis a l'edifici de l'Ateneu de la plaça de Sant Pere, però l'any 1987 va traslladar-se a la plaça de Sant Joan, i va deixar d'emetre l'any 2002. Aquesta ràdio comercial va estar vinculada a Cadena 13, Ràdio Barça i Cadena Nova, a poc a poc és va anar esmorteint, sobretot quan a principi dels 90 el grup RKOR la va gestionar i va imposar el sistema de ràdio fórmula, l'any 1990 RKOR va vendre Ràdio Berga al grup Planeta, l'any 2001 va passar a mans d'Ona Catalana, i Ona Catalana va traslladar la freqüència de Ràdio Berga a Manresa. La Ràdio Berga privada va desaparèixer l'any 2002.

La Generalitat de Catalunya va atorgar una llicència per tenir una ràdio municipal a l'Ajuntament de Berga l'any 2003. La programació d'aquesta emissora municipal es va estrenar el 2006. Aquí va començar a haver-hi moltes trifulgues (judicis i tot) entre els partits polítics berguedans, i denúncies d'algun a qui no li van concedir la llicència per emetre. Aquesta ràdio, més que fer d'emissora municipal, va voler anar de programació generalista, vaja com les emissores barcelonines... i com sempre sol passar a Berga, va acabar com el rosari de l'aurora, la ràdio tancada, Berga sense cap veu a les ones. Sort n'hi ha que a Puig-reig l'incansable Josep Genescà dirigeix Ràdio Puig-reig.