Alguns dels cànons del columnista tradicional indiquen que un article amb pretensions ha de contenir xifres i, com a mínim, una cita erudita. Trobar-la i adequar-la al context sense ser de les gastades mil vegades, és una tasca de dificultat inversament proporcional a les lectures de l'autor. En canvi, les primeres (les dades), sent l'obsessió de qualsevol informador mereixedor de tal nom, apareixen per tot arreu i només cal compilar-les. Anem-ho a verificar.

Els treballadors sota un ERTO (un atur temporal) són 41.000 a la Catalunya Central. Alguns acabaran sense feina durant força temps. Però de moment els guarismes que aclaparen i saturen la ment són els sanitaris. Catalunya ha superat el nombre de 15.000 morts oficialment registrats per covid. És com si hagués desaparegut la pràctica totalitat de la població de Berga. Manresa compta més de 3.000 diagnosticats amb pronòstics diferents, entre els asimptomàtics i els que hi han deixat la vida, uns 300. Els contagiats són quasi un 5% del total de població i la mortalitat d'aquests és del 10%. Si baixem pel pendent dels percentatges l'amanida de números creixerà exponencialment. L'hospital berguedà ha anunciat set morts en un sol dia. Amb els números d'aquest tipus per tot arreu, les borses van rebotar un 10% quan Pfizer va anunciar que té a punt la primera vacuna amb el 90% d'efectivitat. L'endemà els russos pujaven l'aposta amb la seva, anomenada Sputnik V, amb el 92%. Han agafat el rebot els de Moderna amb el 94,5%. Vacunes i cops al pit sembla una mala combinació.

Mentrestant, els càlculs van mutant de l'epidèmia a l'economia. Seran astronòmics els reguitzells de zeros de les factures de tots aquests laboratoris. Dosis disponibles per als que s'ho puguin permetre, ells o el seu govern. Algunes cal mantenir-les a -80º (les vacunes, no les persones). L'endemà (és una forma de dir-ho), si tot va bé, desapareixeran els epidemiòlegs i els tertulians disfressats de tal cosa per deixar lloc a economistes i afins. Podria faltar poc, setmanes, mesos com a màxim. Els PCR seran substituïts pel PIB i altres acrònims financers.

Els ICO (préstecs a empreses i autònoms) són per allargar l'agonia empresarial d'alguns i sostenir la patacada d'altres. Aviat caldrà retornar els diners prestats, perquè això és el dolent de demanar-ne, cal tornar-los, i si no es pot, la vida es complica de debò. Per als no iniciats, han de saber que la sigla de dalt indica una garantia comuna de tots com a garants del govern central, que figura al darrere. Un cop més, guanya la banca. Ells faran el negoci amb el cobrament dels interessos per deixar diners als ciutadans i les seves empreses, mentre que els mateixos ciutadans cobrim l'aposta. Se'n diu socis a pèrdues.

Tornant als percentatges, el 80% del personal de torn matinal al servei postal manresà tenen la baixa. Afortunats ells, tant els sans com els que estan amb incapacitat laboral i juntament amb tots els funcionaris, perquè el 2021 els augmentaran l'1% el salari. Beneïts a més perquè els ERTO i els ERO no són per a ells. Tot es deu al president Sánchez, imbuït del gran economista anglès, J. M. Keynes. L'agafo de pauta per colar una cita seva i acabar l'article de forma polida: «A llarg termini, estarem tots morts». Una de les poques previsions importants encertades per algú del seu gremi. Un geni. Dubtava, sabia de la seva mortalitat i era agnòstic. Això és valor. Quan va morir encara no existia internet. Sortosament, perquè si hagués vist la rifa (fallada) dels 2.000 euros per als autònoms no s'ho hauria cregut. Les seves teories de despesa pública, aturades per un servidor informàtic de fireta. Però, què pot anar malament tenint el SEPE?