«Impensable» és allò que no podem considerar des d'un punt de vista lògic o racional. Allò que és molt difícil o gairebé impossible que passi.

És del tot il·lògic i irracional que les dones s'hagin de veure «esposades» i exposades a tantes formes de violència masclista: des d'una bufetada o petits insults vexatoris fins a ser assassinades. Aquesta realitat hauria de ser «Impensable».

Hauria de ser del tot impossible, per «Impensable», que cap home pogués pegar, maltractar, vexar i matar una dona.

I tanmateix, els maltractadors segueixen perpetuant tot tipus de violència masclista contra les dones. El perfil dels maltractadors està ben descrit: alta dependència emocional, baixa autoestima i escassa assertivitat. Solen presentar esquemes cognitius hostils (com actituds degradants i masclistes contra les dones) i sentiments inadequats d'ells mateixos i de les seves parelles. Tot això fa que es converteixin en gelosos patològics i que siguin incapaços de resoldre conflictes amb mecanismes de maduresa, com la negociació o l'empatia. Llavors, explota la violència.

El Consell Comarcal del Solsonès i tots els seus ajuntaments, des del Servei d'Informació i Atenció a la Dona han endegat una campanya, amb el lema «Impensables». El vídeo promocional és d'una gran bellesa plàstica tot i la tristor del contingut. Té molt mèrit aconseguir transmetre la necessitat de rebuig de l'esgarrifós masclisme amb tanta emotivitat artística. I que el resultat aconsegueixi tanta eficàcia cognitiva alhora que un gran plaer sensorial. Cal veure'l. «Impensable» no fer-ho.

La campanya s'ha completat amb quatre cartells que inviten a la reflexió d'aparents obvietats sobre les relacions tòxiques entre homes i dones. I tanmateix, cal insistir-hi perquè encara no són prou obvies.

Viure amb por a casa, no és normal. Adona't que les amenaces no són amor, són violència.

Viure pendent que algú no s'enfadi i t'agredeixi, no és normal. Adona't que els crits i els cops no són amor, són violència.

Que algú et faci responsable de les seves actituds violentes, no és normal. Adona't que la manipulació no és amor, és violència.

Que algú et controli com si fossis de la seva propietat, no és normal. Adona't que la gelosia i la possessió no són amor, són violència.

Si fos tant obvi, no caldria insistir en aquests missatges dirigits a les dones. Violència masclista és amenaçar, cridar, pegar, manipular, voler posseir, sentir gels. Amb aquestes actituds cal tenir tolerància zero.

Si no hi hagués homes que cridessin, peguessin, manipulessin, tinguessin la dona com una possessió i fossin tan gelosos, les dones no haurien d'aguantar ni crits, ni cops, ni manipulacions, ni possessions ni gels fins a la indignitat. Per por, quasi per terror.

I és que campanyes com «Impensables» haurien d'estar bombardejant-nos fins que la violència masclista sigui del tot Impensable.