Normalitzar el desastre és una pauta de comportament cada cop més arrelada en la nostra societat. Sor Lucía ho té clar: «Socialment som l´UCI». Endevino que fa referència al drama que constata la plataforma dels aliments i la lluita pels invulnerables, però la seva denúncia assenyala una societat asimptomàtica a les injustícies, a la crua realitat del dia a dia. La que normalitza el que hauria de ser inacceptable. Per exemple:

L´exaltació del mite Maradona futbolista per damunt del seu comportament asocial. La insensibilitat creixent pel nombre de morts en guerres «llunyanes», o en accidents de circulació. L´acompanyament diari a l´hora dels àpats d´imatges i xifres de migrants ofegant-se al mar o podrint-se en espais infrahumans. Veure la repetició d´intents de desnonament de famílies que no tenen on raure. Assistir a la impunitat de grups organitzats en l´okupació d´edificis sense cap altre argument que l´ideari antisistema. No passar del sentiment d´estupefacció per tanta notícia sobre casos de corrupció comesa en esferes de poder. Esplaiar-se fent la riota cada vegada que es coneix una nova malifeta emèrita, sense revoltar-se davant tanta impunitat. Aguantar les impertinències d´un jutge que imposa a crits el seu criteri ideològic. Donar per descomptades les mentides dels polítics en període electoral. Creure´s cegament promeses que mai s´han complert, i/o desacreditar-les interessadament.

Aquesta actitud de normalitzar el que és imperdonable també ha fet forat a l´hora d´afrontar la pandèmia: tothom considera «segur» el seu espai o activitat, però els índexs d´infecció només baixen quan s´han decretat confinaments, restriccions i tancaments. Es demana manca d´interacció social, però es dona per garantida la tercera onada després de festes. Fa gràcia haver d´estar en silenci al transport públic. Dur mascareta i mantenir distància són comportaments anecdòtics en les terrasses i espais públics, però és alliçonador el testimoni de l´hoteler Joan Gaspart, hospitalitzat per la covid-19: «Els qui l´hem patit i ens recuperem, hem de dir fort i clar que oju a menystenir les recomanacions sanitàries d´ús de la mascareta i mantenir la distància». Reconeix que en l´etapa blaugrana deien que era una mica «Pinotxo mentider», però que ara diu veritat de la bona perquè ha pagat les conseqüències del seu passotisme. Oju, doncs: normalitzar el desastre ja ha contagiat la sensibilitat social pel degoteig diari de morts i per les xifres dels milers d´infectats i d´hospitalitzats. Imperdonable.