Ala premsa barcelonina del 22 de novembre hi havia l´esquela del doctor Córdoba, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona. Els qui vàrem ser alumnes seus no l´oblidarem mai. A segon de carrera a l´assignatura Penal 1, el professor fou Octavio Pèrez Victoria, però al tercer curs al Penal 2, va arribar Córdoba, venia de la Universitat de València, abans de la d´Oviedo. Al curs hi havia una altre il·lustre berguedana, malauradament prematurament desapareguda, Magda Martínez Dasveus. A la carrera van ser una anys convulsos, moguts plens de vagues i manifestacions, el primer any de Dret l´assalt del rectorat amb l´estat d´excepció imposat pel govern feixista del dictador militar Franco. Després els judicis als militants de ETA a Burgos, total que la facultat estava més temps tancada que oberta.

La família de Córdoba Roda, estiuejava a Berga, a una casa dels Pedregals sota la carretera de Queralt, tenia per veïna a la bona amiga Rosana Balaguer, que també havia començat a fer Dret, fou la seva alumne. Després d´haver passat la seva assignatura, vaig trobar-me un dia, per atzar, a la piscina municipal de Berga al doctor Córdoba amb la seva esposa i tres fills. Va estar encantador, com sempre. La seva esposa, Queralt, era descendent d´una històrica família berguedana del portal de Sallagosa de Berga, amb un avant passat alcalde i tot. Vàrem coincidir moltes vegades per Berga, fins i tot vaig fer de «guia» a la família que volien anar a veure la cova de Can Maurí i recollir alguns fòssils per la tartera. Fou una tarda a recordar, per mi és clar.

Tinc molt bons records del doctor Córdoba tant de la facultat, com dels estius a Berga. Aquell anys a Berga hi havia molts estiuejants, a més a més amb la caserna militar sempre era ple de gent. Vaig coincidir amb l´aleshores professor de dret polític Eliseo Aja, que estava d´oficial de milícies universitàries a Berga, junts vam anar a visitar al doctor Córdoba... el temps passa volat, ell acaba de morir fa quatre dies i la immensa majoria dels companys de curs ja estem jubilats o a punt de fer-ho. Però no podia pas deixar de recordar a un excel·lent professor, amable, encantador i que ha traspassat la setmana passada.