Un amic m'ha passat l'enllaç del programa de TVE,»¿Quien educa a quien?», del dilluns 23 de novembre, amb la intervenció de Rubén, estudiant i membre de les NovesGeneracions del PP, quan denunciava l'anomenada llei Celaá.

Tothom té dret a expressar les seves idees, però sense mentir, una pràctica que cada vegada és més freqüent entre alguns polítics. Em causà estupor i vergonya, que un jove com ell, Rubén, mentís d'una manera tan evident, quan afirmava que «en Cataluña vas a un establecimiento y hablas castellano, y no te atienden». Això Rubén, saps que és una mentida i les mentides, a més de qualificar els qui les diuen, no afavoreixen en res la convivència. Saps que és fals el que vas afirmar al programa de TVE, perquè a les botigues, a les llibreries o als bars i restaurants catalans, t'atenen sense cap problema si parles en castellà. Encara més: molts dels treballadors d'aquests establiments parlen normalment en castellà. Per això la teva mentida és ben evident.

Però aquesta no va ser l'única mentida que vas dir. Estudiant de Polítiques a la Universitat Carlos III de Madrid, segons el teu Twitter, digueres també que estaves «orgulloso de haberme criado en una sociedad plural, donde se defendía la lengua, la historia y la cultura valenciana, pero no se menospreciaba la castellana».

Ets militant de NNGG, cosa totalment respectable. Per això és escandalós que diguis, tenint en compte els anys que el PP va governar el País Valencià, que estàs orgullós d'una «sociedad plural, donde se defendía la lengua, la historia y la cultura valenciana». ¿No recordes els atacs a la unitat de la llengua per part del PP valencià? ¿Així es «defendía la lengua, la historia y la cultura valenciana»? ¿No recordes el tancament dels repetidors de TV3, perpetrats pel PP valencià per impedir que els valencians poguéssim veure una televisió que parla com nosaltres? ¿Vas protestar pel tancament dels repetidors de TV3 per defensar «la lengua valenciana»? ¿No recordes el tancament de Canal 9 per part del PP valencià? ¿Això és defensar «la lengua, la historia y la cultura valenciana»?

No és gens ètic anar pel món dient mentides, perquè la mentida és tòxica i el que tu vas fer en aquell programa de televisió va ser intoxicar, enganyant i dient falsedats.

Mira Rubén, un polític (i tu estudies Ciències Polítiques) ha de dir sempre la veritat i s'ha d'allunyar de les mentides, encara que això li comporti perdre vots. Jesús, a l'Evangeli de Sant Joan ens diu que la veritat ens fa lliures (Jo 8:32). I per això va denunciar amb duresa la mentida i la hipocresia dels mestres de la llei i dels fariseus.

Hauries de saber, Rubén, que una persona «quan profereix la mentida, parla del que és seu, perquè és mentider i pare de la mentida» (Jo 8:44).

I per últim, recorda a més, que una mentida, encara que sigui repetida mil vegades, continua essent una mentida. Com les mentides que tu vas dir al programa de TVE.