Repassant la proposta dels Pressupostos Generals de l´Estat del 2021 resulta xocant l´increment de dues partides : el Ministeri de Defensa i la Casa Reial.

El pressupost del Ministeri de Defensa preveu augmentar-se un 4,6%, uns 417 milions d´euros més que aquest any. Segons l´informe del Centre Delàs d´Estudis per la Pau l´any 2018 el govern del PSOE va aprovar set nous programes especials d´armament pel període 2019-2032 amb un import de 13.356 milions d´euros. Vehicles blindats de combat, fragates, etc. També hi consta una partida econòmica de 1.172 milions d´euros per reparar els defectes d´enginyeria del submarí S-80.

La rocambolesca història que llegireu a continuació és verídica, no és cap acudit. Resulta que una vegada construït el primer submarí S-80 van descobrir errors en el seu disseny. La flotabilitat era insegura i no estava garantit que després de submergir-se pogués tornar a sortir a la superfície. Per solucionar els problemes els enginyers van decidir allargar 10 metres la seva eslora amb un sobrecost de 443 milions d´euros. Una vegada fet el pedaç va resultar que amb les noves dimensions el submarí no cabia a les foses d´atracament de la base naval de Cartagena el que va obligar al Ministeri de Defensa a dragar i ampliar el moll. El cost de les obres per adaptar les foses al submarí va ser de 16 milions d´euros. Per cert, l´empresa constructora té les drassanes a Cartagena, per tant, quan van decidir allargar el submergible podien haver comprovat prèviament les mides de les fosses.

Tot això passava l´any 2013 i fins el març de l´any que ve no està previst fer les proves de flotació per lliurar-lo definitivament a l´Armada l´any 2022. Quan va presentar-se el projecte S-80 els directius de Navantia, l´empresa pública espanyola constructora del submarí, van afirmar que seria un referent tecnològic mundial. De fet no es van equivocar ja que el nyap ha estat noticia a la premsa internacional , el New York Times, The Guardian, La Stampa... i també a la televisió britànica en el programa «Grans fracassos de l´enginyeria».

Tornant als pressupostos generals, l´increment previst per a la Casa Reial és del 6,9%. Una assignació anual de 8,4 milions d´euros. El rei Felipe VI serà l´encarregat de distribuir els diners . S´ha anunciat que enguany per primera vegada el rei emèrit no tindrà assignació. Gràcies per l´aclariment, només faltaria...

Davant les critiques de l´anunciat increment un portaveu del Palau de la Zarzuela s´ha afanyat a aclarir que «No hi ha augment en els Pressupostos. El que succeeix és que aquest any l´Estat retorna a la Casa Reial unes quantitats que va abonar per avançat la Casa del seu pressupost en aquest exercici que s´acaba. En resum, aquest any et pago el que et devia i tens el mateix per gastar aquest any que el passat». Brillant explicació !

Vist tot plegat, com sempre passa, per a segons quines necessitats socials mai hi ha recursos econòmics i per a segons quines despeses improductives sempre se´n troben.