Em fa molta pena ?i ràbia? pertànyer a un país que encapçala, un rànquing tan menyspreable. I Catalunya, lamentablement, també hi té el seu paper.

Girona i Almeria són els punts de l´Estat on se n´han identificat més. Les víctimes venen de Nigèria, Paraguai i Romania. A 2019, un 39% dels homes reconeixia haver pagat per sexe. Mentre que el tant per cent de les dones no arribava al 0´04%. Aquesta xifra converteix Espanya en el tercer país del món. El primer país és Tailàndia amb un 73%. A Europa, el segon país és Suïssa, amb un 19%, una mitat menys que Espanya.

Cada any, a Europa, mig milió de dones són explotades sexualment.

Del total de persones explotades, un 80% són dones i un 50% són menors d´edat.

L´Amelia Tiganus és una activista feminista, supervivent de prostitució i tràfic. Als tretze anys va ser violada per cinc xicots, en sortir de l´escola. Les violacions varen fer-se sistemàtiques. Va deixar els estudis i, en aquesta situació de màxima vulnerabilitat, els proxenetes van parlar-li dels guanys d´anar a Espanya. Van prometre-li que en dos anys tindria la vida solucionada. Però van amagar-li que l´explotarien sexualment.

Ja a Espanya, es va adonar que era mercaderia. Cada vint-i-un dies la canviaven de prostíbul perquè els puters poguessin tenir més oferta. Així aconseguien també desarrelar-la A part, de posar-l´hi multes si, per suportar aquesta situació de destrucció com a persona, s´enganxava a la cocaïna o a l´alcohol.

El proxeneta que va vendre l´Amelia va cobrar tres-cents euros per ella. Aquests proxenetes estan vistos com persones respectables quan, segons l´Amelia exerceixen sobre les seves víctimes una atroç violència psicològica.

Segons ella, el perfil dels puters és molt variat: totes les edats, totes les professions... però com més diners tenen, més puters són. I lamentablement, cada vegada són més joves. N´hi ha molts que ja comencen als dinou o vint anys. I ho tenen per una activitat d´oci i diversió. A més, afegeix, ho fan amb orgull, reforçant la seva masculinitat patriarcal.

L´Amelia va tenir sort que, en veure-la col·lapsada física i psicològicament, van deixar-la marxar.

Cal preguntar-se per què aquestes dones són menyspreades per la mateixa societat que les reclama. Per què els països que inverteixen tants diners en combatre el narcotràfic o el tràfic d´armes, no n´inverteixen en ajudar les dones víctimes de la prostitució? Segons EUROPOL el tràfic de persones és la segona font d´ingressos il·lícits, després del tràfic de drogues.

I és que Espanya té una mala tendència a encapçalar rànquings tan indignes com aquest. O com el de la falta de justícia imparcial, o el de tenir presos polítics volent passar per demòcrata o... I faria bé de tenir cura de les dones que hi viuen perquè, així, potser rescataria una mica de dignitat col·lectiva.