Ara per ara, aquesta és la millor vacuna que tenim contra la covid, amb l'objectiu d'alentir el contagi d'aquesta malaltia infecciosa. Així ho està fent Alemanya, amb un tancament estricte de gairebé tota la vida pública fins el 10 de gener, per frenar aquesta pandèmia.

Quedar-nos a casa (a excepció dels treballs essencials) és l'única vacuna que tenim per «tallar» aquest contagi. La recomanació que la gent es quedi a casa i que no vagi a parcs, platges i jardins i que no es mogui de les seves llars, és molt important per intentar acabar amb aquesta pandèmia, tenint en compte les últimes dades, tan alarmants.

Per això és d'una gran irresponsabilitat, que molts ciutadans s'estiguin comportant com fa un any, com hem vist en el pont de la Puríssima, amb embussos a la sortida de les grans ciutats o col·lapsant el parc de l'Agulla, amb el risc que això comporta d'escampar el virus.

I és que els desplaçaments, com ens han dit les autoritats sanitàries, només s'haurien de fer si són estrictament necessaris.

Una emergència sanitària com la que estem vivint, amb deu o vint persones que moren cada dia i amb els ancians que han mort a les residències, no admet irresponsabilitats com les que estem veient.

Com en un incendi, necessitem tallafocs, ja que si continuem propagant (i contagiant) la covid-19, el resultat pot ser catastròfic. Només si ens quedem a casa, podrem contribuir a pal·liar aquest fenomen. Si pel contrari, amb la nostra irresponsabilitat (amb els desplaçaments no essencials) escampem el virus, aquesta malaltia (com un incendi) serà impossible de controlar.

Cadascú és responsable de la seva salut i també de la salut dels qui ens envolten. Cadascú ha de ser com un «tallafoc» per impedir el contagi, ja que aquesta pandèmia és cosa de tots, perquè ens afecta a tots. I el millor consell, la millor vacuna, és quedar-nos a casa i així evitar la propagació de la infecció, o com a mínim, posar dificultats a l'expansió de la covid-19. I si enguany el dia de Nadal no podem reunir-nos a dinar, pensem que 16.000 famílies no ho podran fer mai més, ja que han perdut el pare o l'avi.

Ara més que mai i per evitar una tercera onada, cal ser solidaris i generosos pel que fa al nostre comportament, eliminant de la nostra vida l'egoisme que en fa menys humans i menys solidaris.

I cal que valorem i agraïm, avui i sempre, la tasca admirable dels professionals de la sanitat (metges, farmacèutics, infermers, auxiliars d'infermeria, de farmàcia i d'administració i el personal de la neteja) que, en primera línia, ens ajuden a passar aquests moments difícils.

Els cristians, a més de totes les mesures que hem de seguir per impedir el contagi del coronavirus, també ens cal posar en mans de Déu aquests moments difícils, tenint present en la nostra pregària els professionals que lluiten per acabar amb aquesta pandèmia. I també ens cal pregar pels malalts i pels qui han mort, víctimes del covid-19.