Aquests dies hi ha un cert esvalotament per un fet increïble. A Manresa el passat 6 d'octubre va fer-se la presentació institucional de les obres de la nova ronda de circumval·lació que ha d'enllaçar la rotonda Prat de la Riba amb el carrer de Viladordis. Una obra important i necessària per la connexió entre barris de la ciutat. Una inversió de 4,5 milions d'euros que pagaran entre la Generalitat i l'Ajuntament manresà. La presentació oficial va comptar amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat Damià Calvet, el Director General de Carreteres Xavier Flores, l'Alcalde de Manresa Marc Aloy, i regidors municipals del govern i de l'oposició.

A la foto publicada per Regió7 se'ls pot veure a tots ells contemplant els plànols en un plafó. Doncs bé, cap d'ells va adonar-se que l'enllaç de la ronda amb el barri de la Font dels Capellans creuava el pati-jardí de la residència per a persones grans situada a prop d'on contemplaven els plànols. I això que l'Alcalde és arquitecte. Aquest vial destrueix part del jardí i passa molt a prop d'una cantonada de l'edifici. Es destrossa un tros important del jardí que és un meravellós espai de llum i vida per als residents. Un jardí per gaudir passejant-hi i on s'hi celebren moltes activitats festives i de lleure. A més a més, aquesta connexió viària pot ocasionar un eixordador soroll advers a la placidesa que els avis i àvies necessiten.

Com s'ha pogut projectar aquest inexplicable «nyap»? Doncs és difícil entendre. El titular de la residència és la Generalitat i el responsable del projecte de la nova ronda és la Generalitat. La direcció del centre residencial de la Font no tenia coneixement de l'afectació i en una reunió celebrada fa unes setmanes només se'ls va informar que s'iniciarien unes obres que provocarien cert soroll.

La sorpresa i l'alarma va saltar al constatar-se que els treballadors de l'empresa constructora començaven a col·locar senyals. La incansable Rosa, persona activa del Casal de la residència, va telefonar-me atabalada i incrèdula per la inversemblant ximpleria. I entre uns i altres vam iniciar ràpidament gestions des de diversos fronts: premsa, xarxes socials, regidors/es...

En una reunió telemàtica de la «Plataforma en defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran» amb regidors/es de tots els grups municipals convocada per altres temes vam exposar-los el «bunyol urbanístic» i van al·lucinar. Sense dubtar van oferir-se a col·laborar per esmenar la monumental pífia.

L'enllaç previst pot perfectament modificar-se evitant l'actual afectació. Precisament uns metres més enllà es preveu una rotonda que ja connectarà amb el barri de la Font dels Capellans. I en el supòsit que aquest enllaç fos imprescindible (que no ho és), just al costat hi ha un solar buit on s'hi estacionen vehicles. Per tant, tot és qüestió de voluntat política per trobar solucions i evitar l'actual aberració. Ara, toca pensar amb el cap, i que el seny actuï amb equitat i celeritat.