Està vist que els cervells del postprocés tenen alguns problemes amb la brúixola i busquen nous enganys per aparentar la continuïtat de la lluita, ni que sigui solament a nivell verbal. Veiem-ne alguns.

El primer tracta de la petició d'amnistia per a tots els delictes i per a tots els implicats en el procés. Semblava haver quedat resolt aquest tema, una vegada vista la seva complerta impossibilitat tècnica, jurídica i lògicament política. Doncs no. A falta de novetats per als programes electorals, s'ha de fer bullir l'olla fent veure que es proposen coses radicals, imperatives. Simple perfomance sabent que no porta a enlloc.

I per què no és factible? Perquè la Constitució no ho permet, i qui cregui que es pot modificar fàcilment la Carta Magna, que miri les condicions mínimes, com és disposar de les tres cinquenes parts del Congrés i del Senat per tirar-la endavant. A partir d'aquí, la resta de tràmits, que no val la pena perdre el temps per descriure'ls. Impensable per impossible.

Aleshores, per què tornar a enganyar? Algú vol justificar que són els altres que no la volen i ells consideren que ja han fet el pas. Ja està. La pilota és a la teulada d'un altre, i si no hi vol jugar, ells ja ho han fet. Pura i simple infantilesa. Una falsedat més, afegida a tantes altres.

Tampoc els partits independentistes han explicat el vot contundent del Parlament Europeu a una esmena defensada per la eurodiputada d'ERC, Diana Ribas, demanant el reconeixement al dret d'autodeterminació de territoris com Catalunya, Flandes, Tirol, País Basc... contundent derrota per 487 vots en contra, 170 a favor i 37 abstencions. Si algú tenia dubtes, ha quedat radicalment clar que dintre de la UE no hi cap l'aplicació del dret a l'autodeterminació. En cap cas, en cap moment, i mai dintre de la UE.

Una altra important rebolcada ha vingut per mitjà de la Comissió de Venècia, que deixa clar que no es pot dur a terme cap referèndum d'independència en cap Estat que no el tingui previst en la seva Constitució. Les condicions fins i tot per convocar-lo estarien en mans de l'Estat, mai d'una entitat inferior. Cap dels partits independentistes han comentat aquest aclariment de la Comissió que interpreta, vetlla i regula el funcionament dels ordres constitucionals dels membres de la UE. Sense el seu vistiplau, cap iniciativa seria acceptada ni impulsada, ni reconeguda per cap dels Estats membres, ni per cap dels adherits a aquesta Comissió.

Acabo amb un nou engany que proposa la CUP per convocar un nou referèndum d'aquí a l'any 2025. Suposo que no saben què posar en el programa electoral que permeti sortir en els mitjans de comunicació i se'ls ha ocorregut aquesta proposta. Així s'aconseguiria fer cada tres o quatre anys una consulta, referèndum o enquesta que els permetés sortir a la palestra.

Vist el gran nombre d'enganys i falsedats del preprocés, i del mateix procés, estaria bé abandonar aquesta nova tanda per no fer perdre més el temps a tots plegats. Amb mentides i falsedats no es va mai enlloc.