Acabem d'iniciar l'any i ja es preveu un increment a la factura del gas d'un 6% i un augment de l'IVA als refrescos fins al 21%. El Salari Mínim Interprofessional (SMI) començarà l'any congelat segons va acordar-se en el darrer Consell de Ministres celebrat el passat 29 de desembre. La patronal és partidària de congelar-lo i els sindicats de incrementar-lo fins arribar als 1.000 euros mensuals. Aquesta congelació afectarà a uns 2 milions de treballadors.

La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) ha alertat que incrementar el salari mínim fins a 1.000 euros podria destruir entre 85.000 i 135.000 llocs de treball en 2 anys. El president de la CEOE, Antonio Garamendi diu que «ara no és el moment» per a l'increment. El president del Círculo de Empresarios , John de Zulueta diu que «un increment del salari mínim és un suïcidi».

Ves per on, un increment de 50 euros al mes (1 euro i escaig al dia) pot provocar un apocalipsi en el món empresarial. Quan la patronal diu que «ara no toca» cal preguntar-los «quan tocarà» perquè si depengués d'ells no tocaria mai.

Per tal que l'increment afectés el menys possible als costos empresarials es va proposar un augment del 0,9%, uns 9 euros al mes, és a dir 30 cèntims al dia, però ni així. La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, defensa aquest increment però les discrepàncies internes del govern han impedit que prosperés la proposta.

La patronal justifica el seu rebuig al·ludint als efectes nocius provocats per la pandèmia del coronavirus. Certament afecta al sector empresarial però sense oblidar que també afecta -i molt més- als treballadors/es. En anys anteriors, quan la pandèmia era inexistent continuaven negant-se a qualsevol increment. Sempre disposen dels oportuns arguments per impedir qualsevol increment. Com en els Casinos, la banca sempre guanya.

Segons l'Organització Internacional del Treball (OIT) l'actual crisi social està afectant particularment als treballadors amb els salaris més baixos. Això provoca un augment de la desigualtat entre les rendes més altes i més baixes; a Espanya és del 36,1%, el percentatge més alt de la Unió Europea.

Cal recordar que el compromís d'Espanya amb la Unió Europea (UE) és d'incrementar el salari mínim fins al 60% del salari mitjà el que suposaria arribar als 1.200 euros mensuals. Qui avui governa va adquirir aquest compromís quan van negociar els acords d'investidura.

Mentrestant , Alemanya, França, Luxemburg, Holanda, Irlanda... fins a 15 països de l'UE ja han arribat a acords per fer efectiu l'increment aquest any 2021.

Luxemburg efectuarà el seu desè augment en 10 anys i a partir de l'1 de gener el salari mínim serà de 2.201 euros bruts mensuals. Al «club europeu» per sobre dels 1.500 euros mensuals en formen part països com França, Alemanya, Bèlgica, Irlanda, Regne Unit...

I aquí ? doncs, «narinant, narinant...».