Després de la confirmació de les mesures cautelars el Govern tenia dues opcions per no fer eleccions el dia 14 -si a última hora el TSJC no canvia d'opinió-. La primera que es desprèn de la resolució, seria endurint les mesures preses per qüestions de pandèmia, la segona fent un nou decret. Un decret equivalent, al que van fer els governs gallec i basc, que interrompés el procés deixant clar que aquest es tornaria a posar en marxa a partir d'una dada sanitària objectiva, posem pel cas, 150 afectats nous per cada 100.000 ciutadans. No han volgut utilitzar cap de les dues, per tant hem de creure que tot el soroll poc tenia a veure amb la pandèmia. Des del primer moment sostinc que la candidatura de Salvador Illa va fer entrar en pànic als dirigents independentistes per la por a perdre. La primera reacció va ser generar una situació de terror sanitari al conjunt del país. A l'adonar-se que la ciutadania, a l'entorn urbà, no entén que pugui anar en metro o en tren, però no anar a votar, i les hipòtesis de participació continuen pujant, han buscat una nova estratègia. Aquest cop es tracta d'acusar a un contuberni Espanyol contra Catalunya, per fer-nos anar a votar en contra de la nostra voluntat.

Aquí Esquerra s'ha posat la soga al coll ella soleta. Des que el president -vicari- digué fa un any que la legislatura estava acabada, Esquerra havia desenvolupat una tàctica d'un cert pragmatisme que la duia a la moderació per «exemplar la base». La realitat és que de mica en mica anaven fent forat a sectors que abans feien confiança a Junts, i aquesta concentració els permetia creure que, tot i la baixíssima participació que preveien, tindrien una majoria sòlida al Parlament. Però ves per on a l'hora de la veritat, altre cop, els han tremolat les cames, i tornem-hi a la radicalitat. Ja hi som! Només falta dir que si convé els espanyols manipularan els ordinadors -que depenen de la Generalitat- per trucar el resultat. Instal·lats en aquest punt no s'adonen que no aconsegueixen atreure nous votants, si no que alguns que se'ls havien acostat de Junts tornen a marxar com a resposta al «nou atac». Si afegim que la sobreactuació esta fent que d'altres, el sector més moderat, es refugi en Illa buscant seguretat, tot fa pensar que Esquerra passarà a la tercera posició. Potser tenen una tàctica clara que saben els seus alts dirigents, jo no la sé veure. El cert, i ja aniran unes quantes vegades, els seus canvis a correcuita els porten al fracàs electoral.

Ens agradi, o no, avui les eleccions van, de triar entre Salvador Illa o més del mateix, no hi ha marge. Amb el greuge que la candidata de l'independentisme té a sobre una més que probable inhabilitació per prevaricació i... Canadell president!, el més trumpista de tots. Si l'independentisme suma, tenim assegurat més enrenou i cap solució.

En aquests moments tan delicats el que necessitem és seguretat i estabilitat. Més populisme seria una temeritat, els americans se'n van adonar a temps. I nosaltres?