Ja fa unes setmanes que en l'evangeli del diumenge contemplem com Jesús comença a predicar per terres de Galilea. Avui el veiem a la sinagoga de Cafarnaüm on la gent, admirada, veu que predica amb autoritat ja que no tan sols parlava, sinó que predicava amb l'exemple. I aquest fragment de l'evangeli continua dient: «En aquella sinagoga hi havia un home posseït per un esperit maligne. (...) Jesús el va increpar dient: «Calla i surt d'aquest home!» Llavors l'esperit maligne el sacsejà violentament, llançà un gran xiscle i en va sortir».

Ja hi som! Un esperit maligne. Però, com podem parlar d'esperits malignes en ple segle XXI? I si parléssim de mal a seques? De tot el que fem malament tant com a persones com a societat?

Com a persones tots sabem que no som angelets purs, tots tenim la nostra cara no tan bona. I tots sabem quins són els nostres «esperits malignes». Egoismes, enveges, cobdícies, comodismes... No ens és fàcil desfer-nos-en, per això necessitem l'ajut de Jesús, i com que no és fàcil, per això ens sacsejaran violentament per sortir de nosaltres.

I com a societat? Doncs com a societat també tenim diversos «esperits malignes». Segur que ara tots pensem en la covid-19, però en tenim d'altres tant o més malignes. Les diferències socials, els rics cada cop són més rics i els pobres, més pobres. La violència de gènere. El ressorgiment del feixisme. El tràfic d'armes, de drogues i de persones. El no acolliment de la gent que fuig dels seus països empesa per la fam i les guerres que els mateixos països rics hem provocat. I un llarg etcètera que segur que tots tenim al cap.

Amb la covid-19 tot el món s'ha bolcat a trobar solucions i se n'estan trobant. La vacuna obre un camí d'esperança. Potser perquè és un mal que també ataca els rics. Però sigui com sigui, amb això veiem que si tots treballem colze a colze podem millorar les coses.

Per què doncs no ens posem a treballar de costat per poder per fer fora tot aquest mal que ens atenalla com a societat? Qui hi surt guanyant si no es fa?

Ja sé que són problemes d'àmbit mundial i que poc hi podem fer. Però podríem començar per intentar que al nostre voltant s'anés foragitant el mal. Si tots ho féssim, aquesta lluita s'aniria escampant com una taca d'oli i, de mica en mica, el món seria un lloc millor. No ens podem quedar de braços plegats. No és fàcil, però no estem sols. Tenim Jesús amb nosaltres, i ja sabem que és tot un expert en treure esperits malignes.