Al'agost de 2017 es va confirmar que durant el 2018 la Generalitat passaria a gestionar l'Hospital Sant Bernabé, aquest traspàs es va retardar i no va ser efectiu fins a febrer de 2020, però des d'aleshores a avui han passat pràcticament 3 anys i mig, en què l'Ajuntament de Berga havia de començar a perfilar, estudiar i debatre quin model de governança volia per a la residència.

Malauradament, es va esgotar el termini que marcava l'acord de traspas, també s'ha esgotat els 3 mesos de pròrroga amb Salut Catalunya Central, i la segona pròrroga fins a 31 de gener.

Tot aquest temps hauria d'haver servit, segons el nostre punt de vista, per recapitular tota la informació econòmica i administrativa de la residència, valorar els diferents models de governança, estudiar les formules existents, comparar, discutir i debatre quin era el millor model per la residència Sant Bernabé.

Res més lluny de la realitat, els patrons i grups municipals de l'Ajuntament, tan sols han rebut una proposta econòmica per contractar l'empresa Sumar perquè assumeixi la gestió de la residència. La informació va arribar el dimarts 26 de gener. A tres dies d'esgotar el termini.

Cap pla de viabilitat, cap informació dels costos de la residència, de quin model proposa l'empresa Sumar, de cap clausulat per fer seguiment i avaluació d'aquesta gestió per part de l'Ajuntament o el patronat. Res.

Des de Junts per Berga, tenim molt clar que per prendre decisions cal disposar d'informació, assessorament i contraposar models i punts de vista. No ha pogut ser. L'equip de govern ha perdut un temps molt valuós, i s'ha agafat a una contractació agafada amb pinces, amb informes negatius i sentències del TSJC en contra d'aquest model contractual. No comencem amb bon peu.

No queda clar, ningú ho ha explicat, com s'assumirà el cost de SUMAR (el 8% dels ingressos) i quina afectació tindrà amb el dia a dia dels residents. Com i de quina manera s'avaluarà?

Per exemple a Esparreguera, aquest cost es va negociar que fos el 6% els dos primers anys i amb un increment gradual.

A Berga comencem al 8%. Recordem que actualment la residència té un dèficit d'ingressos per la baixa ocupació a causa de la pandèmia.

I ens preocupa, però no s'han fet els deures i no tenim la informació per avaluar alternatives. I es formalitza un contracte de forma irregular, sense els expedients i informes perceptius, només per sortir del pas.

La nostra prioritat és l'excel·lència assistencial i el benestar dels usuaris i usuàries, per això és clau quin és el model de gestió i quin cost té. A més cost de gestió, menys recursos es podran destinar a la cura de les persones residents. Tinguem-ho clar. I és per això que seguirem treballant i insistint perquè es facin les coses bé.