Al passat Ple de gener, Fem Manresa vam presentar una moció en que sol·licitàvem la creació, a Manresa, d'un servei d'atenció a Homes per a la promoció de relacions no violentes. La proposició va ser aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals, tot i que amb una esmena que ho condicionava a l'elaboració del proper pla d'igualtat. Vull aprofitar aquesta aprovació per explicar els motius pels quals aquest servei és necessari.

A Manresa existeixen, des de fa anys, serveis que són extremadament necessaris per pal·liar i acompanyar les dones que han viscut situacions de violències masclistes. Aquesta tasca es va assumir en el seu moment des del SIAD, que encara continua realitzant-la, i des del febrer del 2020 la ciutat disposa també del Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE). A més, el SAI (Servei d'Atenció Integral LGTBI) assessora i acompanya les persones LGTBI que hagin o puguin patir discriminació per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere. La major part de la tasca d'aquests serveis (no tota, per descomptat) és donar resposta a una situació de violència un cop ja ha estat viscuda. El servei que hem proposat crear entraria a formar part del circuit contra les violències masclistes, fent un funció de sensibilització i prevenció de conductes abusives i agressions masclistes i també, fins i tot, treballant i ajudant a qui està exercint aquestes violències. Així, no només contribuiria a combatre i aturar la violència masclista, sinó també el racisme i altres formes de dominació i opressió derivades del patriarcat.

Som les dones i les persones amb identitats dissidents qui patim les conseqüències més dures del patriarcat i les qui a través del feminisme ens hem empoderat per combatre aquestes opressions i violències. No obstant, el sistema patriarcal afecta també als homes, ja que la masculinitat no és una característica que es crea individualment en cada home sinó que s'alimenta d'un sistema social concret. En general, però, els homes encara no s'han responsabilitzat prou del problema, que com deia no és sols individual sinó col·lectiu. A nivell institucional, pràcticament no existeixen ni espais ni serveis públics amb la finalitat de promoure el compromís personal i social dels "homes" en la construcció d'una societat més justa i equitativa per a tothom.

La creació d'aquest servei a Manresa, que seria la segona ciutat amb un servei d'aquestes característiques del Principat de Catalunya, ens permetria fer un canvi de mentalitat en l'abordatge de les violències masclistes, responsabilitzant els homes i a la vegada, proporcionant des de l'Administració Publica els mecanismes per comprometre'ls en la lluita per canviar l'actual societat patriarcal, capitalista, racista i heteronormativa. Perquè les dones ens hem empoderat i ara és hora de posar les eines perquè els homes canviïn el paper que juguen a la societat per aconseguir que sigui igualitària i justa.