Ni oblit, ni perdó». Si vostè s'identifica amb aquesta frase, ja sigui perquè creu que Catalunya ha de continuar pel camí emprès fins a l'alliberament nacional, costi el que costi, o bé perquè és dels que creu que no hi ha un problema territorial a Espanya, no cal que segueixi llegint.

Les eleccions per si mateixes no arreglen res, «simplement» serveixen per escollir els nostres representants perquè mirin de resoldre els problemes que com comunitat tenim. Tots sabem que amb el mosaic de grups parlamentaris l'endemà poden passar dues coses: que tot segueixi igual amb l'esbroncada permanent, o que hi hagi un acord per trobar solucions. Si realment s'imposa la política, l'autèntica política, els nostres representats triaran la segona opció. Per coincidències de la història, aquests temps estem vivint com a societat moments d'extrema dificultat, i cal posar-se a la feina sense perdre més temps. Si segueixen la campanya, veuran que sembla que aquests anys ningú hagi tingut la responsabilitat de governar, és la constatació de que no ha governat ningú. Si entenem per governar mirar de resoldre problemes. Els que hi ha hagut fins ara només s'han dedicat a crear-ne, començant per entre ells mateixos, dedicant-hi una quantitat ingent d'energies per no res. El fet que els candidats siguin nous no els eximeix de responsabilitats, tots ells participaven d'aquesta bogeria.

La solució només pot venir d'aquells que, sense renunciar els seus posicionaments ideològics, vulguin fer valdre l'opció de la política com a servei públic per tal d'arribar a acords per trobar sortides a la greu crisi, econòmica, social i institucional. La negociació mai és entre els que pensen igual, la negociació sempre és entre diferents, i aquí és on es veuen els autèntics polítics. Aquesta opció que tots saben que serà l'única possible per sortir-nos-en només la defensa un candidat. Bé, un candidat que sembla que és el President, per tal com es comporten els altres en relació amb ell. Hores d'ara els demés defugen l'acord, continuen instal·lats en la confrontació, els uns i els altres intenten fer com si res estigués passant. El país necessita en aquests moments un govern que prioritzi protegir la salut, recuperar l'economia i que ningú quedi enrere.

Diuen que ens toquen 31.000 milions d'euros dels fons de recuperació, tot i que els independentistes hi votaren en contra. Els diners no els regalaran, caldrà guanyar-los i seran auditats. Quants dels projectes anunciats, en plena campanya, passaran el tall europeu? Aquest any hem vist la Generalitat incapaç de fer servir els d'emergència. A altres indrets immediatament eren a la sanitat, l'educació i ajudant empreses i treballadors. Aquí una part molt important eren al banc, mentre al govern discutien en què gastar-los. Al final, això sí, la NASA catalana llançarà a l'espai el primer satèl·lit per fer la República Digital.

La solució només pot venir si el President Illa té una majoria amplia què forci als demés a seure per acordar els eixos bàsics de com encarar el present.