Per primera vegada l'extrema dreta, entusiasta del pensament únic i de Franco, Hitler i Mussolini (encara que mirin d'amagar-ho amb les seves habituals estratègies camaleòniques), pot entrar al Parlament de Catalunya i formar grup parlamentari. Si això es confirma, serà una desgràcia per als que estimem la llibertat, un desastre per al país.

Davant d'aquest perill és essencial mobilitzar-nos i anar a votar. Pel nostres present i futur i el de les generacions que ens seguiran. Pels milers i milers de persones que van lluitar a favor de les llibertats i per una societat més justa i solidària; per tots els qui van pagar amb la vida o amb anys de presó a les masmorres franquistes o als camps nazis la defensa d'aquests ideals. Els ho devem. Què pensarien si veiessin que no som capaços d'anar votar i aturar aquest monstre?

L'extrema dreta al Parlament obstruiria la pràctica democràtica i utilitzaria els seus altaveus per estendre encara més el seu discurs de l'odi, que és la base de la seva política. L'odi al que és diferent. L'odi a l'immigrant. L'odi al qui consideren inferior. Culpant-lo de tots els mals. S'aprofiten de l'angoixa que genera la incertesa actual. Usen les xarxes socials per escampar les seves fake news, falsedats que molts s'empassen sense contrastar. És l'antipolítica, la demagògia més diabòlica, però que ha anat calant en una part de la població. El blanqueig imperdonable d'alguns mitjans de comunicació ha ajudat a alimentar la bèstia.

Cal reaccionar, doncs, anant tots a votar. És una emergència. Si coneixem persones de conviccions democràtiques que no hi pensen anar perquè estan desmotivats, indignats, desenganyats... pel paper dels partits polítics, cal fer-los adonar de com ens pot sortir de cara la seva abstenció. Si coneixem persones que es creuen aquests discursos neofeixistes i pensen votar VOX fem-los raonar, bo i desmuntant les informacions falses i aportant-los dades reals. Expliquem-los que votar VOX és votar racisme, homofòbia, masclisme, intolerància, xenofòbia..., és votar en contra dels valors bàsics que garanteixen la convivència, els drets humans i una societat lliure i justa.

Celebrar les eleccions en plena pandèmia pot comportar una abstenció elevadíssima de persones que habitualment voten partits democràtics. En canvi, és fàcil suposar que els votants de VOX hi acudiran en massa. Aquest fet pot configurar un mapa electoral que els doni encara més representativitat.

El manresà Jacint Carrió, deportat a Mauthausen i Gusen, ens advertia sempre dels perills del ressorgiment del feixisme: «Els fets del passat podrien tornar a repetir-se i aquesta és una possibilitat que hem de combatre amb totes les nostres forces. No podem permetre que el feixisme ens torni a arrabassar els nostres drets».

Mai no es pot banalitzar el fenomen històric del feixisme que va comportar la mort de milions de persones, però seria una temeritat no tenir activades sempre totes les alarmes preventives, no estar a l'aguait d'erradicar l'ou de la serp, d'arrencar qualsevol llavor d'aquella monstruositat per fer impossible mai de la vida el seu retorn. Sobretot tenint en compte les múltiples cares en què es pot presentar i la seva gran capacitat d'adaptació a qualsevol entorn.

La lluita contra l'oblit passa imprescindiblement per intentar barrar el pas a l'extrema dreta. I això vol dir anar a votar el 14F.