Si us plau! Avui aquestes ratlles van de no badar... gaire. I tenim el risc que en estar envoltats d'una situació continuada de l'entorn, angoixant, no mirem cap al futur. La persistència de la incertesa està present en cada moment i en les diverses situacions de la vida quotidiana. Per no parlar de l'estrès que pateix el sistema de salut i dels professionals sanitaris. L'estat de pandèmia és de no aturar-se i de perllongar-se en el temps.

Però patint i badant el dia a dia, no posarem la mirada, més lluny de nosaltres mateixos, de l'individu. Som part d'una societat cada vegada més global i interaccionada (que li expliquin, si no, al virus, que ho ha ben aprofitat). Podem posar el focus en nosaltres o, obrir els ulls cap als condicionants socioambientals de l'evolució humana i mantenir una visió de futur, a mitjà i llarg termini, mentre maneguem la crisi sanitària com podem?

El «World Economic Forum», en els seus informes habituals, dona informació sobre les diverses amenaces que preocupen i que son tingudes en consideració pels gurus econòmics i els politòlegs.

Les principals amenaces, de la 1 a la 9, de més importància a menys son: la fallida en les accions envers el canvi climàtic, les malalties infeccioses, les crisis humanitàries (la subsistència), la cohesió social, la pèrdua de la biodiversitat, el deute global, l'estancament econòmic persistent, el clima extrem i l'efecte dels humans envers l'ambient. No està gens malament pensar amb una visió àmplia.

Una mirada de 360 graus cap a factors determinants que, en un efecte dominó, actuen en l'economia i la capacitat dels governs per oferir serveis eficients.

En un mon inestable, ens trobem en un clar exemple d'anar més enllà de l'economia, un planeta Terra desèrtic, amb poca aigua i escalfat (el corrector del Word m'ha ofert posar esclafat, però no és, encara, el cas), ja que en un mon afeblit no hi ha una economia sostenible i solidària. En algun Badant anterior, comentava la importància de la cohesió social, com a factor protector de situacions psicopatològiques com l'ansietat i la depressió. Una societat cohesionada manté un millor estat de salut, ajuda a estils de vida saludables, evita la fractura i el distanciament socioeconòmic i les diferències socials.

La Unió Europea en els fons d'ajuda «New Generation», posa el focus en la lluita contra el canvi climàtic i la digitalització, per cert aquesta darrera altre factor a treballar pel «World Econòmic Forum», evitant la fragmentació i la pobresa digital. L'estat espanyol pot disposar d'una quantitat important de diners en aquest marc. Serem capaços d'aprofitar-ho? Tenim iniciatives pensades per tal de fer canvis significatius que creïn riquesa? Precisem una estabilitat econòmica no tant per ser més rics, si no per crear comunitats cohesionades. El Clúster Salut Mental Catalunya està col·laborant en diverses propostes, en aquesta línia, i que signifiquin un canvi estratègic i d'impacte a la Societat.