Escric aquesta columna quaranta-vuit hores abans de la jornada electoral, amb l'esperança que tot l'estat d'indecisió, provocat a pols per tots i cadascun dels partits, ja s'hagi transformat en convicció per anar a votar, si encara no ho han fet, a l'hora de llegir aquestes ratlles.

El d'avui ha de ser un vot de responsabilitat per poder fer front a la crisi sanitària i el que econòmicament vindrà, per defensar la llibertat d'expressió, per no tornar a veure artistes i polítics empresonats o exiliats, per vèncer la intolerància, per avançar cap a una societat justa i, sobretot, solidària; i tot això poder-ho fer des de casa, si no volem tornar a patir la incapacitat d'aquesta democràcia, com l'entenen a l'Estat espanyol, per resoldre les necessitats de les majories.

Demà serà un altre dia i començarà el vodevil del mercadeig polític, l'argumentari del tot s'hi val per a les cadires desitjades i la decepció de les promeses oblidades; és demà quan caldrà renovar el vot de suport a les bones persones, que dia a dia treballen amb consciència de justícia igualitària, perquè són les realment capaces de construir la Catalunya que ens cal. Parlo de persones com les infermeres jubilades que s'han autoorganitzat per vacunar, les que apugen les persianes i omplen les caixes dels bancs d'aliments, les que impedeixen que la gent dormi al carrer, les que es manifesten contra la immoralitat d'augmentar el vint-i-cinc per cent els serveis bàsics com l'electricitat i el gas en plena pandèmia i crisi social, o les que s'han aplegat, amb esforç personal i estructura transversal, per muntar grups de suport veïnal que fan arribar aliments bàsics per poder menjar a les llars sense recursos; per citar alguns exemples que ens fan reflexionar.

Avui es tracta de deixar en minoria qui ens vol enxiquir per fer retrocedir, que no vol dir que els que guanyin ens facin avançar, però si són capaços de conservar ja serà molt. A partir de demà haurem de tornar a confiar en la mobilització popular, la que es mereix tenir el nostre vot permanent de suport incondicional, per fer possible una transformació que no sortirà de les urnes, perquè les cúpules de les formacions polítiques no són la Catalunya real. Demà tornem a votar pels qui fan la feina al carrer amb esperit de comunitat, força moral i valentia solidària, posem-nos al seu costat, reconeguem les llistes dels que no s'han presentat per ocupar un càrrec i cobrar, dels que s'han apuntat a solucionar problemes. Són els que tornaran a treballar donant-ho tot, fent realitat unes reivindicacions que al llarg de la història són molts els que se les han fet seves parlant, i molt pocs els que ens les han atorgat posant-hi la cara, encara que els hi hagin trencat, arremangant-se i lluitant.