14 de febrer de 2021
14.02.2021
Regió7

Hasél: el Govern mou peça

13.02.2021 | 23:17
Hasél: el Govern mou peça

El termini perquè el cantant Pablo Hasél entri a la presó per delictes d'enaltiment del terrorisme i d'injúries a la Corona segons l'Audiència Nacional està a punt d'acabar. Les manifestacions dels artistes defensant la llibertat d'expressió se succeeixen. I avui és jornada electoral, així que el Govern central sap que se la juga i mou peça.

A última hora de dilluns, la Secretaria de Comunicació va publicar una nota assegurant que el Ministeri de Justícia revisarà els «excessos» en la llibertat d'expressió. Segons l'escrit, només es castigaran amb la presó aquelles conductes que provoquin un risc per a l'ordre públic o generin algun tipus de conducta violenta. Les penes no seran de presó. Perquè «el dret penal no és l'eina útil, ni necessària, ni proporcionada per respondre-hi». Però el millor és al tercer i últim paràgraf: «El càstig penal suposaria un descoratjament per a la llibertat d'expressió, tal com han declarat el Tribunal Constitucional, el Tribunal dels Drets Humans i la Unió Europea (UE)».

¿Què volen que els digui? El raper Valtònyc continua a Brussel·les, on va fugir fa dos anys per no ingressar a la presó. Brussel·les no l'ha extradit. Segons l'oenagé Freemuse, Espanya ostenta, en aquests últims anys, el dubtós honor de ser el país al món amb més artistes sentenciats amb penes de presó.

M'encanta que ara La Moncloa es remeti al Tribunal dels Drets Humans i a la UE i no vulgui «descoratjar» la llibertat d'expressió. O sigui, artistes en general, pugeu a l'escenari i canteu sense pietat. Francament, el dubte em plana sobre el cap. ¿En quins canvis legislatius es traduirà la nota precipitada de Moncloa? ¿Com els interpretaran als tribunals? Finalment, ¿com es pot mesurar el risc sobre l'ordre públic? Aquest últim punt em sembla una trampa abismal. Que no s'apliqui el Codi Penal als artistes pot ser un primer pas, però ¡que lluny que som de disfrutar d'una llibertat d'expressió homologada als països democràtics i que fins i tot aquí, durant la Transició, vam esgarrapar!

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit