És una llàstima observar com el minso patrimoni industrial que queda dempeus a Manresa es va malmetent progressivament. En el decurs dels anys, algunes històriques fàbriques han estat enderrocades, altres s'han rehabilitat i s'han reconvertit en habitatges, i unes altres que encara conserven la seva edificació original presenten un aspecte lamentable.

La fàbrica dels Panyos és un exemple. Una vella fàbrica amb 200 anys d'història. Segons els historiadors aquesta fàbrica és la més antiga de Catalunya i Espanya que s'ha conservat segons els seus orígens. Un edifici que la Generalitat de Catalunya l'any 2009 va declarar-lo «Bé Cultural d'Interès Nacional» en la categoria de «Monument Històric».

D'ençà que la fàbrica va tancar definitivament l'any 1976 (fa 45 anys) no s'hi ha fet cap actuació de conservació integral. L'any 2005, l'Associació de Veïns de Valldaura va endegar una campanya que amb el nom de «SOS Panyos» denunciava la seva degradació i reclamava a l'Ajuntament la seva rehabilitació, per reconvertir-la en un equipament públic al servei de la Ciutat.

L'any 2009 es va reconstruir tota la teulada ja que uns anys abans n'havia caigut un tros. I l'any 2011 l'Ajuntament de Manresa va aprovar el Pla director de la fàbrica, però degut al cost de la inversió (uns 11 milions d'euros) el projecte roman dins un calaix del consistori manresà.

De possibles usos de l'edifici s'han proposat diverses iniciatives per tal de salvar-lo. Fa anys, una empresa manresana va presentar a l'Ajuntament un projecte consistent en una residència per a gent gran, un centre de dia, i un casal d'entitats. Segons l'empresa, incomprensiblement l'Ajuntament no va donar-los mai cap resposta. Altres idees que havien sorgit per salvar l'edifici i rehabilitar-lo com a equipament consistien en un centre d'arts escèniques, un centre d'atenció primària... També com a seu dels serveis territorials que la Generalitat té dispersos per la ciutat i que ara s'acolliran al nou edifici projectat al costat dels antics jutjats .

Una altre edifici que presenta un estat lamentable de conservació és la única nau que queda dempeus del gran complex tèxtil de la Fàbrica Nova. Ara amb les obres de la Via de Sant Ignasi l'edifici ha guanyat visualització i les lones esquinçades que el protegeixen (?) permeten veure l'estat lamentable del seu interior.

La nau principal, la única que va sobreviure a l'enderroc, està inclosa al «Catàleg i Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic» de Manresa. Aquella gran operació urbanística que havia de transformar el gran solar de 60.000 metres quadrats resta empolsimada en el bagul dels records. Mentrestant, la solitària nau va decaient i presenta un aspecte llastimós.

Quan algun dia, algú es decideixi a intervenir en ambdós edificis (els Panyos i la Fàbrica Nova), el cost econòmic de la rehabilitació serà tan elevat (com a conseqüència del seu deteriorament) que tindrà l'excusa perfecta per certificar la seva «defunció / demolició». Lamentable !