En saber-se la detenció del raper Hasél, el comparsa de Toni Soler en el programa de les tardes de TV3, Està passant, va fer un tuit posant en majúscules la paraula «còmplices» amb referència a un tuit de Podemos que precisament situava que la detenció era injusta i interpel·lava a les forces democràtiques a no «tapar-se els ulls» i reconèixer els dèficits democràtics i actuar.

No va ser l'únic. Altres persones de la corda, insignes personatges de l'ecosistema processista, a la tele, a la ràdio, a les xarxes... també carregaven contra Podemos i Comuns per la detenció, malgrat les iniciatives legislatives que una setmana abans ja havia fet la coalició al Congrés, entrant una proposta de llei per la llibertat d'expressió i malgrat que la detenció venia del poder judicial, no del Govern espanyol. Qualsevol persona que es consideri periodista hauria d'explicar, com a servei públic, aquesta distinció.

Aquests mateixos quan algú els va «recordar» que Unidas Podemos havia fet la feina i que, a més a més, l'endemà van presentar una proposta d'indult per a Hasél i Valtònyc, van canviar el lema «còmplices» pel «ara és tard». En definitiva, actuant com sempre. Posant als peus dels cavalls el Govern de l'Estat, titllant-lo, com a poc, d'antidemocràtic i repressor, si no, de feixista directament. Sense reconèixer ni un mil·límetre la feina feta pels altres quan els mateixos que es queixen no han fet cap iniciativa en aquest sentit.

Ara bé, quan tornem a tenir en una manifestació la pèrdua d'un ull d'una manifestant després d'una actuació policial dels Mossos, competència de la Generalitat, els mateixos piuladors i tertulians televisius miren cap a una altra banda i no fan cap consideració política, ningú diu que és una vergonya per al Govern català. I cap tertulià, opinador o piulador recorda que l'any 2019 ni JxC ni ERC van votar la proposta d'En Comú Podem per eliminar els projectils de foam causants de tantes i tantes lesions com la que ha passat aquests dies.

Estaria bé que, de tant en tant, deixessin la demagògia que utilitzen contra un govern que només fa un any que està en funcionament i que s'ha centrat -com no podia ser d'una altra manera- en la gestió de la pandèmia i tinguessin la gosadia de demanar al Govern de Catalunya les explicacions pertinents per anys de displicència en qüestions com aquestes. I tantes d'altres.