Al darrer Ple Municipal, a petició de l'Associació de la Gent Gran de la Font dels Capellans, els grups a l'oposició de l'Ajuntament vam presentar una moció per debatre l'afectació que patirà el jardí de la Residència de la Font dels Capellans. Arran de les obres de la nova avinguda dels Països Catalans es veurà retallat el contorn actual i el carrer Granollers passarà ben a prop de la paret del centre.

Les queixes i el rebuig per part d'entitats, associacions i usuàries de l'espai ha quedat palès a través de sengles comunicats. Però la disconformitat que s'expressa no es centra només en l'afectació tècnica, sinó també amb el govern municipal: «aquest Ajuntament que tant li agrada parlar de participació ciutadana la defuig sistemàticament quan es plantegen qüestions que no són del seu grat».

I és que davant d'aquesta moció, el govern va respondre amb una esmena de substitució. Un text que parteix d'un posicionament completament diferent i que fa que en primer lloc es voti aquesta esmena, i si rep la majoria de vots (com passa sempre amb els 16 del govern), la moció original es tomba.

Des del govern del Consistori han parlat sovint de participació ciutadana, dient que és necessària i que la tenen en compte a l'hora de decidir les polítiques a desenvolupar. Però no ens equivoquem. El que el govern d'ERC i Junts fan és, com a molt, validar de manera participada les accions que plantegen (i deixeu-me dubtar que ni tan sols això). Els darrers processos de participació que han dut a terme han partit, sempre, d'un model prèviament definit, d'una particular visió. És un model de participació controlat, de participació encoberta, perquè explicar el que es fa o es vol fer, donar comptes, és cultura democràtica, no participació. En tenim exemples.

Amb el PAM, el Pla d'Acció Municipal, es van dur a terme sessions de treball que partien d'un llistat d'accions enumerades, i que en la majoria de casos eren un simple titular que no permetia saber a què es referia concretament, en què com a molt només s'influïa en l'ordre en què es farien les coses que ja havien decidit fer.

Pel que fa al nou model de gestió de residus, es va parlar amb sectors econòmics de la ciutat per exposar, ja d'entrada, el model que es preveia implementar. Així mateix se'ns ha explicat sempre a la resta de grups municipals: venent els avantatges i beneficis del sistema de recollida a través de contenidors amb control d'accés i identificació d'usuari. Mai no ens han demanat propostes.

I, finalment, amb el Pla de Reconstrucció Social i Econòmica arran de la pandèmia. El mes de juliol passat se'n va constituir la taula de seguiment, amb representants de les entitats del teixit social i cultural de la ciutat. Algunes van aportar propostes i representa que s'han seguit treballant en el si dels consells sectorials (deixo per un altre dia parlar sobre la dubtosa participació que representen aquests també). A dia d'avui, no en tenim cap retorn.

Que a l'oposició se'ns vengui fum dient que participem de determinats processos de presa de decisions, és una cosa (i que podem assumir com a part del joc). Però que es faci creure a la ciutadania que està participant activament en definir les polítiques municipals, és pervers. I el que va passar a l'últim ple amb la moció presentada pel col·lectiu organitzat de les persones grans de la ciutat, frega la burla.