06 de març de 2021
06.03.2021
Regió7

Res serà igual

05.03.2021 | 22:10
Res serà igual

Costarà fer-se a la idea, però, a poc a poc, els partits independentistes comprovaran que ja res serà igual a abans de les eleccions del dia 14 de febrer passat. Pels resultats, sí, però també perquè es va tancar una etapa que ja no tornarà.

Són diversos els factors que juguen en aquest canvi d'etapa. Un, la victòria del PSC, que ha tornat per quedar-se. Ho veurem en les properes eleccions municipals del 2023. És molt diferent encarar unes municipals amb una presència mínima a les institucions, o amb una d'important. Estic convençut que tornarem a veure els socialistes en les grans alcaldies que havien tingut: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Terrassa...

Hi ha un segon aspecte rellevant en el canvi d'etapa, i és la seguretat que no es repetiran fets com els del 6 i 7 de setembre del 2017 en el Parlament de Catalunya, per dues raons. Una, la dels partits que les van protagonitzar. Han comprès la gravetat dels fets, encara que no l'hagin volgut reconèixer. Va ser el més gran atemptat a la democràcia en tota la nostra història contemporània. Però, també, perquè han vist les dures conseqüències que han comportat.

Podria afegir un tercer element bàsic, i és que la temença a fer ús de l'article 155 que existia ja no hi és. Si en algun altre moment s'ha d'activar es tornarà a fer, molt abans del que es va fer. Soc dels convençuts que si s'hagués aplicat el 8 de setembre, ens hauríem estalviat un munt de conflictes i problemes.

Un altre argument és la constatació que un Estat democràtic és molt més fort del que alguns havien pensat. I, d'acord amb aquesta ignorància, han vist que trencar l'estat de dret suposa activar tots els mecanismes legals que se'n deriven. La candidesa, per no dir ignorància suprema d'alguns polítics presos, a l'hora de reconèixer que no s'havien imaginat la fortalesa de l'Estat, és per emmarcar en totes les seus dels partits independentistes. Què es pensaven?

Tot el procés i postprocés ha servit per veure on està el món democràtic. Gairebé fa vergonya dir-ho, però els protagonistes de la fugida endavant creien que això de trencar la legalitat, dir adeu a un Estat per crear-ne un altre, era cosa fàcil d'aconseguir. Una altra mostra d'ignorància sublima. Ara han descobert l'existència de la Comissió de Venècia, les condicions per convocar un referèndum, el posicionament dels òrgans de la UE respecte a posicions secessionistes, etc. En resum, han descobert el món real.

Aquest món real suposa el total rebuig a accions unilaterals, a trencaments de constitucions, a DUI, a referèndums / consultes de tot tipus, sinó disposen de l'acord del Govern de torn. En fi, que, al final de recorregut, han vist que res del que havien pronosticat, promès o imaginat era possible. En aquest descobriment de la realitat sembla haver-ho entès més ERC que no pas JuntsxCat, i ja no diguem les CUP, que viuen en un altre món. Però, torno al principi. Res serà igual perquè ja ningú podrà al·legar ignorància, per una banda, ni li serà fàcil enganyar, per una altra.

Toca aterrar i jugar amb les regles de joc que ens hem donat. Poden agradar més o menys, però Espanya és una democràcia plena, amb millores pendents en alguns àmbits, però molt davant de la immensa majoria de països del món. No en va està situada entre els 23 països més democràtics del món. Alguns ho havien oblidat o no ho volien reconèixer. Ara ja ho saben.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Club Subscriptor Regió7

Avantatges i ofertes

Consulta les promocions exclusives vigents per als subscriptors de Regió7. 

 
Quiosc Regió7

Subscriu-te a Regió7

Descobreix una manera diferent de llegir l'edició en paper del diari amb la nostra versió digital. 

 
L'últim El més llegit