El títol no va tant per les dimensions com pels valors i les persones que l'han fet possible. La darrera vegada que vaig ser a Nova York tenia dues visites anotades a Brooklyn, el mercat d'objectes vintage Brooklyn flea Dumbo, i el Park Slope Food Coop, fundat l'any setanta-tres i considerat l'experiment social més gran que s'ha fet a la ciutat dels gratacels, el primer supermercat cooperatiu. Us imagineu un lloc on poder comprar aliments de proximitat, ecològics i accessibles a totes les economies? Una alternativa a les grans cadenes amb la implicació personal de cooperar per omplir la cistella?; poc podia pensar que d'aquí a pocs dies una iniciativa d'èxit com aquesta obriria portes a la meva ciutat.

El local del Supercoop Manresa al mercat del Puigmercadal bull d'activitat, desenes de sòcies i socis munten estanteries, s'organitzen per cobrir torns, es formen per atendre el públic, creen complicitats amb l'entorn i els proveïdors perquè omplir la cistella deixi de ser un etern maldecap i passi a ser una oportunitat cap a una economia social i solidària.

El Supermercat Cooperatiu de Manresa és un exemple a seguir, una iniciativa de consum que neix de l'esforç voluntari, on el client hi treballa i n'és el pro- pietari, el producte ecològic i de proximitat respectuós amb el medi ambient el protagonista, i el benefici sense intermediaris per oferir preus més justos al públic i als productors d'origen la filosofia per poder gaudir d'una alimentació accessible sobre la base d'una economia sostenible.

Hi ha projectes que tenen la capacitat d'engrescar, altres la garantia de triomfar i alguns l'alternativa de transformar; aquest ho té tot i, a més, hi suma la màgia d'haver superat les set-centes sòcies i socis necessaris per fer-lo viable, un grapat de gent voluntària que s'ha implicat per donar sentit real a la frase aquella de «la unió fa la força», i transformar l'entorn per tenir una ciutat socialment més activa, alimentàriament més solidaria, comercialment més justa, econòmicament més respectuosa i, en definitiva, més maca, tant per la iniciativa ciutadana com per la implicació d'un govern municipal motivat i l'oportunitat de dinamitzar un espai ciutadà de vida, que calia potenciar al cor del Centre Històric.

El millor producte que ofereix el Supercoop és la motivació i la implicació dels centenars de persones que l'han fet possible. Molta gent petita en llocs petits, aquesta vegada a Manresa, fent coses petites poden canviar el món, però primer cal canviar la ciutat, i aquesta és una bona manera de fer-ho. Gràcies als impulsors, als col·laboradors i a totes les sòcies i socis, a les que hi són i a les que s'hi apuntaran, per tanta energia i, sobretot, per tant compromís. Gràcies per un superprojecte tan supersocial.