Fa uns dies, el magistrat de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castelló, va decidir imputar a Maria Dolores de Cospedal (exministre de Defensa, expresidenta de Castella-la Mancha, exsecretària general del Partit Popular, etc.) per tres presumptes delictes relacionats amb l’operació Kitchen : suborn, malversació i tràfic d’influències.

El nom «kitchen» el sentim molt sovint a través dels mitjans de comunicació. També són notícia altres enginyosos noms amb què s’identifiquen les operacions policials. Són noms en clau per evitar donar pistes relacionades amb les investigacions. Les característiques del treball policial només són conegudes pels agents implicats directament en la investigació. La curiositat per la invenció dels noms m’ha portat a xafardejar sobre aquestes operacions. Vet aquí una petita mostra :

-Operació Kitchen: paraula anglesa que traduïda vol dir cuina. Una investigació sobre espionatge i robatori de documents amb un sorprenent elenc artístic. L’ex-tresorer del Partit Popular Luis Bárcenas, com actor estrella. I uns insòlits actors secundaris com són un ministre, uns comissaris, uns policies, un xofer i fins i tot un individu disfressat de capellà. Entre aquests histriònics personatges un d’ells era conegut amb el sobrenom del «cuiner», d’aquí el nom de l’operació.

-Operació Gürtel: la traducció d’aquesta paraula alemanya és cinturó o corretja. L’operació té aquest nom perquè en la trama de corrupció i tràfic d’influències el cognom d’un dels principals acusats és diu Correa.

-Operació Púnica: hi ha una fruita que en castellà s’anomena «granada» (la magrana) i el nom científic en llatí és «punica granatum». Una trama dedicada a perpetrar delictes de blanqueig, falsedat documental i suborn . El nom del capitost, Francisco Granados.

-Operació Guateque·: en aquesta operació va investigar-se a empresaris , funcionaris i alts càrrecs de l’Ajuntament de Madrid per les pràctiques de suborn en la concessió de llicencies urbanístiques a locals musicals i d’oci. El nom està relacionat amb les festes que se celebraven a les discoteques i bars de copes, els «guateques».

-Operació Pecat Original: entre els membres detinguts d’un clan de narcotraficants hi havia uns ciutadans colombians amb els noms de Adam i Eva. Així, doncs, una encertada elecció bíblica.

-Operació Betum: furts, falsificacions i tràfic de droga a Madrid. El nom és degut a que alguns dels delinqüents eren de raça negra. Relacionar el nom de l’operació amb el color de la pell de les persones investigades és un xic racista.

-Operació Galgo: una acció policial contra el dopatge en l’esport d’elit que va esquitxar a famosos atletes. El nom prové de comparar la rapidesa entre la raça de gossos galgos (llebrers) i els atletes.

Ara sembla que la justícia ha decidit iniciar «alguna» investigació al rei emèrit. Serà curiós conèixer amb quins noms es batejaran les operacions policials. Les trifulgues del rei emèrit són una font d’inspiració per a la imaginació.