Un any més, després de la revetlla de Sant Joan, les platges han quedat plenes de brossa. I això que aquest 2021, com el 2020, la gent que s’ha aplegat a la vora del mar per celebrar la revetlla, no ha estat tan nombrosa com altres anys.

Així i tot, les brigades de neteja dels ajuntaments han treballat de valent, per tal de deixar en bones condicions aquests espais que són de tots i que tots hauríem de cuidar.

Sovint lamentem la brutícia dels rius i dels boscos, del fons del mar o de les platges. I és que l’actitud incívica d’aquells que embruten aquests espais naturals, fa molt de mal al medi ambient.

Fa uns anys em contaven una anècdota que mostra el civisme i la responsabilitat dels ciutadans suïssos: un espanyol anà a Suïssa i es comprà una caixa de bombons. N’agafà un, va treure l’embolcall, que tirà a terra i es menjà el bombó. Un ciutadà suís s’acostà a aquell home i li preguntà perquè havia llençat a terra l’embolcall del bombó. «Perquè no el vull», respongué aquell home. El suís li va respondre: «Suïssa tampoc no el vol». L’home s’adonà que el civisme, tan arrelat a Suïssa, no era quelcom anecdòtic i, tot reconeixent el seu error, s’ajupí, agafà l’embolcall del bombó i el llançà a una paperera.

Cada dia hi ha una més gran consciència pel que fa a la cura del planeta, la nostra casa comuna i sovint ens escandalitzem quan veiem casos de contaminació, incendis forestals o vessaments de petroli. Per això la cura del planeta és cosa de tots i inclou també aquells petits gestos, aparentment anecdòtics, que eviten malmetre la natura.

No crec que els qui han embrutat les platges en la revetlla, deixin casa seva en les condicions que van deixar la sorra. No crec que els qui han passat la nit de Sant Joan a la platja, llencin papers, plàstics, ampolles, restes del menjar o llaunes al terra de casa seva.

Farien bé els qui embruten les platges cada revetlla de Sant Joan, de seguir l’anomenada regla d’or de l’Evangeli, quan Jesús diu: «Feu als altres tot allò que voleu que els altres us facin; aquest és el resum de la Llei i dels profetes» (Mt 7:12). I per això no hauríem de fer als altres el que no ens agrada que ens facin a nosaltres.

Crec que si seguíssim aquestes paraules de Jesús, tindríem més cura de la natura i no deixaríem la sorra plena d’escombraries cada revetlla de Sant Joan. I és que el planeta ens pertany a tots i l’hauríem de deixar a les noves generacions, millor del que l’hem rebut.