Regió7

Regió7

Carta de los lectores

Jaume Farrés Boada

Cartes dels lectors

«Unidad de destino en lo universal»

«Unidad de destino en lo universal». De quan era petit, entre moltes altres coses, recordo aquesta frase que apareixia a l’enciclopèdia Alvarez, compendi del saber que hom devia assimilar –és un dir– al llarg dels cursos que conformaven la Primària d’aquella època. Així es definia Espanya com a pàtria.

Com tants i tantes de la meva generació, què devia entendre jo -pobre de mi- d’aquella màxima que contenia i relacionava tres conceptes prou complexos de per si com són la unitat, el destí i l’universalisme? Ben segur que poca cosa... o millor dit, res, perquè el nivell de comprensió per qüestions d’edat no es corresponia en absolut amb aquella abstracció.

És evident que l’objectiu, no precisament educatiu, era l’adoctrinament en base a la memorització –que no comprensió– de consignes consubstancials al pensament únic instaurat pel règim i d’obligat acatament.

Han passat molts anys i els fets donen testimoni d’uns deliris de grandesa que en cap cas s’han superat i que nostàlgics caducs voldrien recuperar. Tanmateix, el veritable perill rau en els arribistes que, aprofitant-se d’un sistema democràtic pendent de consolidació malgrat el discurs oficial, no pretenen altra cosa que infiltrar-se en les institucions per simple benefici propi.

«En una democràcia, no se sap com serà el pròxim govern. Sota el feixisme no existeix cap pròxim govern.» (Michal Kalecki, 1899-1970)

Compartir l'article

stats