Regió7

Regió7

Gonçal Mazcuñán i Boix

De lliçó en lliçó

Ai, Ceuta i Melilla...! Quin ull de poll han trepitjat a l’espanyol-espanyol l’endemà que xalés amb la desfilada militar i la manifestació de la raça hispana a Catalunya i a altres llocs també. La poca-soltada del pària Sánchez fent esperar el rei un minut assegut dins del cotxe passarà a la història ràpidament perquè la bufetada del rei del Marroc a Espanya, acusant-la d’haver convertit Melilla en una presó ocupada, ressonarà dies entre murs castrenses i retoparà com una coça a l’engonal de tant defensor de la unitat territorial espanyola com hi ha lliure i hiperventilat. «Ceuta i Melilla son España, y punto», ha hagut d’afanyar-se a dir Pedro Sánchez, pobre, com si no en tingués prou d’haver de dir mentides amb la confraternització aconseguida amb Catalunya, o dissimular la conxorxa que té muntada amb Rufián perquè li aprovin els pressupostos més militaritzats del govern més progressista de la història. Res comparable, però, al que se sentirà a dir el dia que Mohamed VI, digne successor del seu pare, vulgui enllestir la descolonització engegada amb la Marxa Verda quan va morir Franco, i tingui temptacions de continuar la tradició familiar aprofitant l’inevitable decés emèrit per culminar l’operació. De pitjors i més sagnants se n’han vist, com per exemple el lliurament del Sàhara Occidental a la sobirania marroquina, tot i la resolució contrària de Nacions Unides i l’emprenyada d’Algèria, que ens ha costat un ull de la cara pel preu del gas revisat a l’alça en reconeixement de la traïció. Ni el paracaigudista enfarcellat amb la bandera no va passar tanta angúnia com pot passar Sánchez si es gira ventada nacionalista nord-africana.

És la penúltima deriva de l’imperi que no han sabut conservar. Els cou tan endins que no poden dissimular els espernecs autoritaris: «¡y punto!». Què havia de dir a la tevetrés el senyor que lluïa la seva espanyolitat excloent pel Passeig de Gràcia? «Y al que no le guste, que se marche!». Lliçons per a Ceuta i Melilla.

Madrid no ens roba, no.- La darrera versió políticament correcta de l’espoli fiscal que pateixen els catalans (tots, sense mirar ideologies) és que Espanya «ens maltracta». Ens menysté. De pensament, paraula i obra. Un any més. Des de temps immemorials. Sabem que ens enganyen sistemàticament amb els diners que pressuposten i els que es gasten realment. Amb el que s’enduen i el que tornen. Però els aprovarem els pressupostos perquè la consigna, ara, és afrontar la crisi que ens paralitza (en tots els sentits). I ja vam dir la setmana passada que la dignitat no dona de menjar, encara que demostri fortalesa enfront la feblesa de l’acceptació pragmàtica dels fets. Una altra lliçó per aprendre, certament.

Compartir l'article

stats