Regió7

Regió7

Josep Miquel Bausset

«Posem la pau al centre»

El dimarts, 25 d’octubre, 36 anys després de la primera trobada interreligiosa d’Assís, el papa Francesc, amb altres líders religiosos, va participar al Coliseu de Roma, en una pregària per la pau organitzada per la comunitat de Sant Egidi.

En aquest encontre, el papa Francesc va fer seves les paraules del papa Joan XXIII durant la crisi del míssils a Cuba, en l’enfrontament entre els EUA i la Unió Soviètica, l’octubre de 1962, ara fa 60 anys. I també va fer seva l’encíclica «Pau a la terra», on el papa Roncalli feia una crida demanat la fi de tots els conflictes bèl·lics.

En el seu discurs al Coliseu de Roma, el papa Francesc demanà als governants del món, «que no es facin els sords a aquest crit de la humanitat», sinó que treballin per fer «tot el que estigui a les seves mans per salvar la pau», perquè d’aquesta manera «evitaran al món els horrors de la guerra».

Acompanyat pels representants de les altres confessions cristianes i pels líders de les altres religions, com l’islamisme, el budisme, el judaisme i l’hinduisme, el papa Francesc va participar en la trobada, «El crit de la pau. Religions i Cultura», amb l’objectiu de demanar als governants que treballin per acabar amb tots els conflictes bèl·lics.

En el seu discurs, el papa Francesc ens recordà que «aquest any, la nostra pregària s’ha convertit en un crit, perquè la pau està greument violada, ferida, trepitjada i això a Europa, al continent que al segle passat visqué les tragèdies de dues guerres mundials».

En aquesta trobada, on hi havia l’escriptora i supervivent de l’holocaust, Edith Bruck, el papa digué que «el crit per la pau és moltes vegades silenciat, a més de per la retòrica bèl·lica, també per la indiferència». I encara, és silenciat, «per l’odi que creix mentre hi ha combatem».

El papa ens recordà que «la guerra deixa el món pitjor de com l’havia trobat», i per això esdevé «un fracàs de la política i de la humanitat, una claudicació vergonyosa i una derrota davant les forces del mal».

El papa Francesc també ens posà en guàrdia contra l’ús de les armes nuclears, que són, més que mai, «una amenaça» ben real per a la humanitat.

El papa i els altres líders de les religions, firmà un manifest a favor de la pau, on es demana la fi de les guerres: «Aturem tots els conflictes», ja que «la guerra només porta mort i destrucció», pel fet que «és una aventura sense retorn en la que tots perdem». Aquest manifest, que demana «que callin les armes i que es declari de seguida una alto al foc universal», també exigeix «que s’activin aviat, abans que no sigui massa tard, negociacions capaces de portar solucions justes per a una pau estable».

En aquest encontre, on hi havia també el germà Alois, prior de Taizé, el papa ens recordà que la pau es troba «en el cor de les religions, en les seves escriptures i en el seu missatge» i que «el crit per la pau expressa el dolor i l’horror de la guerra», que és «la mare de tota pobresa».

Compartir l'article

stats