Quiosc Regió7

Regió7

Pere Gassó

MIRALLS

Pere Gassó Ollé

Periodista

Falten confessionaris

Fa anys que els confessionaris es van convertir, gairebé, en peces de museu. En realitat, molts de la generació Mil·lennial o la Z (entre 20 i 40 anys) es deuen preguntar què és aquella espècie de caseta de fusta que encara es pot veure en alguna església i mai no hi ha ningú. La religió catòlica associa confessar-se a penediment i reconeixement dels pecats. El fet d’obrir la boca i alliberar-se a les orelles del mossèn confessor havia estat, al llarg de segles, un gran exercici terapèutic. I, encara que la confessió fos de pecats mortals, el perdó estava assegurat, tot i que potser comportés una penitència.

En aquest segle XXI és molt improbable que una persona es confessi, però sí que moltes en tenen necessitat de reconciliar-se amb la seva ment. Per això, emergeixen amb més força que mai, tècniques de meditació per trobar l’equilibri desitjat. Més habitual i universal que meditar és convertir els metges i infermeres de capçalera, també dits d’atenció primària, en els confessors. Els de la bata blanca estan acostumats a escoltar tots els mals i les intimitats dels pacients. Ells saben que una persona quan parla del que l’amoïna, li passen la meitat dels mals i surt renovada de la consulta. Quan aquestes darreres setmanes, els metges reivindiquen més temps és perquè volen treballar bé i saben que escoltar els malalts i mirar-los els ulls –i no només l’ordinador– és una de les millors medecines. Els metges i infermeres de capçalera són els grans pilars del sistema, no són de segona divisió. Oficialment, són especialistes em Medicina de Família, tenen una visió integral del pacient i una alta capacitat resolutiva.

El col·lapse de la sanitat que es viu al nostre estat, fa que l’accessibilitat als metges sigui complicada. Fins i tot, els de primària, que és el primer nivell de confessionari per qualsevol mal, gran o petit, tenen agendes plenes. Mentrestant, creixen els problemes de salut emocional i per apaivagar-los cal dotar-los de més recursos humans i econòmics. Els psicòlegs són el present, però encara més el futur. La sanitat pública haurà de fer un pas endavant per integrar-ne més.

Mentrestant, les perruqueries encara exerceixen de confessionari on deixar anar d’allò més transcendent a allò més insignificatiu per a la persona. A banda de parlar de tot i força, les revistes del cor eren i encara són analgèsiques en aquests establiments. Semblant passa amb les barberies, amb rols diferents, amb el futbol, diaris esportius i alguna intimitat per part dels més atrevits.

Les mascotes, sobretot els gossos, també són bons aliats per a les interaccions i alliberament de tensions i emocions negatives. Només cal sortir al carrer per constatar que la mascota i el seu amo parlen gairebé permanentment, cadascú amb el seu llenguatge. Es confessen, s’estimen i s’ajuden mútuament. Ara que es fan estudis per a tot, per allò vital i per allò banal, caldria saber el paper que assoleixen les mascotes al segle XXI com a eines terapèutiques. És possible que vagi tard i aquesta recerca ja estigui feta.

A mesura que evoluciona la societat, hem de ser capaços de trobar més formes de confessar-nos perquè, tal com va l’Església contemporània, no crec que tornem a les èpoques que era obligat passar per aquella caseta de fusta, on al mig hi havia el capellà, i a una banda o altra, l’home o la dona.

Compartir l'article

stats