El propòsit d’aquest escrit és fer públic el meu agraïment a l’Ajuntament de Manresa per l’atenció i suport cap a la meva filla de gairebé 13 anys que pateix la síndrome d’Asperger.

La vida d’una persona amb síndrome d’Asperger està plena de desafiaments, especialment durant l’adolescència, i assistir a esdeveniments socials multitudinaris com un concert on es reuneixen 15.000 persones és especialment angoixós per a les persones amb aquesta condició.

La recent experiència que vam tenir en el concert de Figa Flawas durant les Santes de Mataró va ser molt negativa. La nena es va trobar enmig d’un formiguer de gent, no es podia moure, no tenia visibilitat, la tocaven desconeguts, li venia el fum del tabac, el xivarri era fort i la música alta, moltes llums…, i tot i la protecció que intentàvem donar-li jo i el seu germà va fer que es desbordés i tingués una crisi. Ens va costar treure-la d’allà i ens vam dirigir a l’organització perquè ella deia que volia veure els Figa Flawas com tothom. Desafortunadament, l’Ajuntament de Mataró no havia previst un espai per a persones amb discapacitat (o potser va ser un error de coordinació amb el personal de seguretat), tot i que van deixar un espai entre l’escenari i el públic, però ni tan sols van deixar accedir-hi a persones que anaven en cadira de rodes.

Preveient una situació similar per al concert de The Tyets per la Festa Major de Manresa (o pitjor, atenent la quantitat de públic que mobilitzen) vaig sol·licitar a l’Ajuntament de Manresa adaptacions específiques per fer que l’experiència fos més còmode per a la meva filla. Ràpidament, ens van oferir la possibilitat d’accedir al recinte per on entrava l’organització i d’ubicar-la en la zona de seguretat, i així minimitzar l’exposició sensorial i fer que la nena se sentís en tot moment segura.

Agraeixo l’atenció i el suport de l’Ajuntament de Manresa, en especial de la tècnica de Cultura-Festes, pel seu interès a garantir que la meva filla pogués gaudir del concert en igualtat de condicions.

Espero que això que explico inspiri altres ajuntaments i entitats a demostrar sensibilitat i a considerar les necessitats de les persones amb diversitat funcional, especialment autistes i altres discapacitats, i aplicar pràctiques inclusives similars.

Estic veritablement agraïda a l’Ajuntament de Manresa per fer possible que la meva filla pogués gaudir del concert de The Tyets, cantar totes les cançons i somriure sense experimentar un episodi de desbordament i en igualtat d’oportunitats que la resta.