No sabia que l’espanyolitat estigués tan fumuda, però es veu que sí. Es veu que està seriosament amenaçada i que d’aquí a no gaire la Hispanitat podria ser patrimoni exclusiu del continent americà, ja que la península Ibèrica en restaria exclosa per extinció dels espanyols que l’habiten. I quina és aquesta greu amenaça? L’amnistia, naturalment. La pèrfida, astuta i republicana amnistia del Procés que preparen en criminal contuberni el deslleial Perrosanxe i el pròfug Puigdemont (pronunciar Puydemong).

No ho sabia, però ara ho sé gràcies al far lluminós de l’espanyolitat que respon al nom d’Isabel Natividad Díaz Ayuso i a les idees de Miguel Ángel Rodríguez Bajón. La setmana passada, en el decurs de l’aquelarre que el PP va muntar al Senat per conjurar llamps i trons contra la gran amenaça, Ayuso va prometre amb fermesa: «Direm clarament als espanyols el que significa aquesta amnistia. S’ha dit que si aquesta felonia es consuma hi haurà dos tipus d’espanyols, però és molt pitjor: Si aquesta indignitat triomfa aviat no hi haurà espanyols».

Glups. Reglups. Requeteglups. «No hi haurà espanyols». Alça, Manela.

I si a Espanya no hi ha espanyols, què hi haurà? Celtibers? Súbdits del Regne Confederal de Borbònia del Sud? Ciutadans de les Repúbliques Ibèriques Diversament Acordades? Portuguesos de l’Est? O potser la fugida de catalans i bascos cap a la independència es combinarà amb la potència irrefrenable del xuclador centralista, i el que quedi de l’Estat es dirà simplement Madrid, del Cantàbric a Algesires i de Dénia a Badajoz? (Els gallecs no sé què faran.) En aquest cas, ¿serà una monarquia encapçalada pel rei Felip, una república presidida per Díaz Ayuso, o un reialme de nou encuny amb una reina al capdavant? Sa majestat Isabel de la Puerta del Sol?

Però si (com va teoritzar sàviament ella mateixa) «Madrid és Espanya a Espanya», quan ja no hi hagi espanyols tampoc no hi haurà madrilenys, oi?

Ostres, quin embolic.