La majoria deveu haver seguit d’alguna manera el que està passant a l’altra vora del Mediterrani. I segurament ho heu fet amb menys intensitat del que ho vau fer a l’inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Així i tot, moltes probablement haureu sentit les declaracions del Govern d’Israel considerant la població palestina de la Franja de Gaza com a animals humans. Aquesta frase servia de justificació perquè aquestes palestines siguin «tractades com a tals», per «actuar de la mateixa manera». I després d’aquesta sentència, l’Estat d’Israel va començar un «setge complet» a la Franja de Gaza. Un bombardeig constant de qualsevol edifici sense cap discriminació i un «bloqueig total», aïllant les palestines que allà hi viuen (aproximadament dos milions en un terreny d’uns 40 km de llarg i no més de 12 d’ample) sense electricitat, aigua, gas o aliments. Asseguren que estan actuant en conseqüència perquè les palestines són animals. I sembla que la Unió Europea hi està d’acord, i està mostrant ple suport a les accions d’Israel. El Govern català de moment només ha condemnat l’atac de Hamàs, però no ha mostrat el seu desacord amb les actuacions d’Israel.

Si tornem a la idea llançada pel Govern israelià que les palestines són animals humans, no podem fer res més que estar-hi d’acord. Biològicament ho són, igual que la resta d’humans. Segur que no anaven per aquí, però ja que aquesta definició de les palestines no podria justificar l’aniquilació d’un poble. Així doncs, el que Israel volia fer era «animalitzar» el seu enemic. Diferenciar-se d’ell. Alhora, amb aquesta categoria l’està inferioritzant. I, finalment, el que fa és legitimar poder fer el que vulgui amb algú diferent i inferior. I en això estan d’acord la majoria de persones, que es pot dominar el que considerem inferior, en aquest cas la resta d’animals (recordant que nosaltres també ho som). Dominar i explotar.

I és que el que ens hauria de fer molt mal no és que les palestines siguin tractades com animals, i per això es justifiqui el seu genocidi, que com a mínim a mi me’n fa. Sinó que està justificat tractar com ho fem la resta d’animals, sota la ideologia de la supremacia dels animals humans, perquè no és ètic. No està bé tractar cap grup d’individus com animals (palestines, negres, homosexuals, dones, indígenes i un llarg etc.) perquè no està bé tractar malament els animals, punt.

Així doncs, l’animalització és una eina per justificar l’opressió jeràrquica. És utilitzada pel colonialisme, el racisme, l’heterosexisme i el capacitisme. La dicotomia humà/animal no només afecta els animals (antropocentrisme), sinó que s’empra per discriminar a tothom que no és classificat com a humà. L’«animalitat» no només afecta els animals.

Està justificat tancar entre un mur i el mar dos milions d’animals, sense llum, aigua i aliments? No, per descomptat.