Pedro Sánchez ha tornat a demostrar que és capaç de transitar per un filferro a gran altura sense despentinar-se, encara que hi hagi alguns moments que sembli que s’agafa fort a la perxa per no caure. I, la veritat, no acaba caient mai. Al darrer moment, tots els astres s’alineen per evitar que es precipiti al buit i passi a la història de la política.

El 2014 va ser elegit secretari general gràcies als vots que va obtenir a Andalusia, on va comptar amb el suport de Susana Díaz. El 2016 es va enfrontar electoralment a Mariano Rajoy i va perdre les eleccions, però com que el PP no va obtenir una majoria suficient, Rajoy va demanar l’abstenció del PSOE per ser investit president. Sánchez s’hi va oposar, contra l’opinió de bona part de la direcció del seu partit, i, finalment, va haver de dimitir.

Molts el donaven per mort i enterrat, però quan el partit va convocar unes noves primàries, s’hi va presentar, després de recórrer tot l’Estat per demanar el vot als militants, i va guanyar contra tot pronòstic, per desesperació de la vella guàrdia que havia apostat per Susana Díaz, que havia passat d’aliada a rival seu.

Va liderar la moció de censura a Mariano Rajoy i va ser investit president del govern. Durant quatre anys ha hagut de fer equilibris sobre el filferro per no caure o per evitar que el fessin caure. Aquest any, després d’un pèssim resultat a les municipals i autonòmiques, va decidir fer el més difícil encara: convocar eleccions en plenes vacances quan cap sondeig no donava un duro per ell. I va tenir una dolça derrota, tant que el resultat obtingut li ha permès deambular sobre el filferro mentre feia geometria variable.