Si avui es convoqués un referèndum «legal i acordat», guanyaria el sí a la independència, tot i que més de la meitat dels catalans hi està en contra. Si més no, aquest és el resultat de la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, que dona dades molt interessants més enllà de la projecció electoral favorable als socialistes i desastrosa per a Junts.
Aclarim la paradoxa: segons el treball, tots els partidaris de crear un Estat català independent anirien en massa a les urnes, mentre que una tercera part dels contraris es quedaria a casa o votaria en blanc. Però en el cas que durant la campanya s’aconseguís mobilitzar tots els que volen romandre a Espanya, aquesta opció s’enfilaria fins a resultar guanyadora, en línia amb la majoria contrària a la independència que recull la mateixa enquesta.
El cert és que tres de cada quatre catalans són partidaris de celebrar la consulta. Això implica que més de la meitat dels contraris a la independència està a favor de la votació. És clar que la pregunta de l’enquesta parla de «decidir el futur com a país votant en un referèndum», però no afegeix «d’autodeterminació». Els socialistes proposen votar algun dia una reforma de l’Estatut. Potser pensen en això el 61% de votants socialistes que responen a favor? Una altra dada interessant: el referèndum té més partidaris que l’amnistia.
I és que les respostes de les enquestes solen deixar noves qüestions sobre la taula. Per exemple, la discrepància entre dues preguntes consecutives sobre l’Estat independent. En la primera, el 31% s’hi pronuncia a favor. A la segona ja és el 41%. A la primera s’ofereix un ventall d’alternatives, entre elles «un estat dins una Espanya federal» (24%), mentre la segona és de sí o no.
La conclusió (esperable) és que les dades tenen moltes lectures. Però com que una d’elles és que l’apatia unionista podria facilitar la victòria separatista, les autoritats espanyoles s’ho pensaran dues vegades abans d’acordar una consulta políticament vinculant.