14 de setembre de 2010
14.09.2010

INSCRIPCIÓ | 40È ANIVERSARI I PREMIS REGIÓ7

Josep Montràs

Josep Montràs: "ha arribat l'hora de jubilar-me"

L'alcalde de Moià no es presentarà a les properes eleccions municipals. Fa 27 anys que és al capdavant del govern local

14.09.2010 | 04:38
Josep Montràs ha estat alcalde de Moià durant 27 anys

Alcalde de Moià. Fa 27 anys que Josep Montràs és al capdavant del govern de Moià, però acaba de fer oficial que no tornarà a encapçalar les llistes de CiU als comicis del 2011

Josep Montràs, que diumenge complirà 65 anys, ha estat alcalde de Moià per CiU des del 1983, tot i que ja va entrar com a regidor d'aquest Ajuntament quatre anys abans, amb el govern de Sebastià Ubasart. Després d'aquesta llarga trajectòria política, Montràs admet que som a la recta final d'un dels mandats més complicats tant a nivell polític com econòmic en aquest Ajuntament. CiU governa amb 7 regidors, i a l'oposició n'hi ha 5 del MAP-ERC i 1 del PSC. L'endeutament és pels núvols, l'alcalde té l'oposició més en contra que mai fins al punt que li ha demanat reiteradament la dimissió, i en poc més d'un any li han plegat tres regidors de l'equip de govern.

Davant d'aquesta situació, com és que no ha tirat la tovallola?
Entenc que l'oposició ha de fer la seva feina, però no és ningú per exigir-me que plegui, i en aquest sentit he prescindit totalment de la seva petició. Jo tinc un compromís amb el poble i penso complir-lo, perquè si no, seria una estafa envers els ciutadans que m'han votat. Ara bé, no seré candidat a les properes eleccions perquè després de vuit mandats a l'Ajuntament ja em toca jubilar-me. Ja em vaig presentar sabent que seria l'última vegada, i és una decisió totalment en ferm.

Però acabarà el mandat?
Amb tota seguretat. Si no hi ha res excepcional, no tinc cap intenció de plegar abans.

Només deixarà l'alcaldia, o deixarà la política?
Plego d'alcalde, després no sé què faré, però si torno a anar a llistes serà de reserva, i ben bé per donar suport i per omplir.

Ja se sap qui el succeirà?
Hi estem treballant i no vull donar noms, però serà un dels regidors de l'equip de govern actual. Tots tenen experiència, i crec que aquest nou candidat pot guanyar perfectament les eleccions.

Busca algú amb un tarannà i una manera de fer com la de vostè?
Vull que segueixi la línia que cregui oportuna. No es tracta que hi hagi un trencament radical, ni tampoc de mantenir una estricta continuïtat.

Han plegat regidors, i tot just la setmana passada es feia l'últim relleu per al qual s'ha hagut de recórrer al vuitè suplent de les llistes. Ho tindrà complicat, CiU, per confeccionar les noves?
És cert que hi ha casos de persones a qui els hauria tocat entrar que van renunciar, però a hores d'ara molts d'ells acceptarien el càrrec perquè la seva situació personal ha canviat. Per això estic convençut que no hi haurà problemes per fer una nova llista. És més, ja la tenim força avançada.

Aquests moviments han posat de manifest algunes esquerdes a CiU, entre els regidors partidaris de formar un pacte d'unitat amb l'oposició i d'altres que no, com vostè. Per què s'hi ha oposat tant?
Hi va haver un moment que podia semblar que s'obrien esquerdes al partit, però l'equip de govern torna a estar ben cohesionat. Jo era partidari d'establir certs acords per intentar rebaixar una mica la tensió política que es vivia al poble, però el moment de fer un govern d'unitat és al principi de la legislatura i no quan falta menys d'un any per acabar-se.

Tot plegat no pot passar factura a CiU?
Desitjo que no, i sincerament no ho crec.

Marxarà deixant una situació comptable molt complicada a l'Ajuntament. Pensa que haurà fet prou per solucionar-la?
Com a mínim, haurem posat fi al retard que arrossegàvem en molts aspectes, sobretot en la presentació dels comptes a la Sindicatura, i en canvi, ara ens hem posat al dia.

Però fa temps que hi ha números vermells i un elevadíssim endeutament de més de 13 milions d'euros. Com ho justifica?
Perquè al llarg d'aquests anys s'han fet moltes inversions i molt importants. Poden haver agradat més o menys, però no té res a veure el Moià actual del de fa 28 anys. L'endeutament és molt elevat, del 176 %, però està per sota del 200 % que ens autoritzava el pla de sanejament.

Això no permetrà a l'Ajuntament poder demanar cap crèdit...
Tampoc no ho faríem per no engruixir encara més l'endeutament. Hem de pensar que la situació de crisi econòmica no durarà sempre, i que ens en sortirem.

Fins ara bé se'n demanaven.
Sí, però no per fer noves inversions, sinó per no haver de reduir serveis i per mirar de rebaixar el màxim el deute.

Com s'afrontaran, doncs, les inversions? O no n'hi haurà?
Hi haurà els ajuts del Pla Únic d'Obres i Serveis i de la Xarxa de Municipis de la Diputació, però és clar que haurem de continuar amb una política de contenció de la despesa, en qüestions com actes populars, festa major, neteja... Amb això hem aconseguit reduir el 12 % la despesa corrent en dos anys. També hem reduït el capítol d'interessos perquè s'han rebaixat els tipus d'interès, però en canvi, han baixat molt els ingressos per llicències d'obres. El 2006 vam ingressar per aquest concepte 660.000 euros, i el 2009, només 66.000. Sort n'hi ha de l'IBI. Però no crec que la situació empitjori, perquè com a mínim amb petites reparacions ja es comença a veure més moviment.

Hi ha el risc d'apujar taxes per compensar aquestes pèrdues?
Ho hem d'estudiar, però fa dos anys que no toquem la taxa d'escombraries, i és possible que fins i tot l'acabem rebaixant.

L'Ajuntament vol disposar d'una auditoria per conèixer a fons l'estat dels comptes municipals. Per a quan es preveu?
Confio que abans que s'acabi l'any estigui feta. És a mans de la Diputació, que ens ha confirmat que aquest mateix mes de setembre haurà contractat l'empresa que l'elaborarà, amb la intenció que a començament d'octubre ja pugui començar el treball de camp.

L'oposició també demana un pla de sanejament que renovi el del 2008. Es preveu?
L'actual és fins al 2011 i, per tant, encara tenim un marge per actuar. Valorarem si ens en cal un altre quan haguem tancat els comptes del 2010, i això es preveu per a final de febrer de l'any que ve. Fins llavors, segur que no hi haurà un nou pla de sanejament.

Hi ha un endeutament important de l'empresa municipal Moià Futur, amb una despesa de prop de 6 milions per les obres de l'ambulatori i l'aparcament subterrani que s'estan fent. Per a quan es preveuen?
Les obres del CAP i la urbanització de l'entorn s'acabaran aquest mes, i el pàrquing voldria que estigués en marxa abans no s'acabi el mandat perquè només falta el 15% de l'obra. Un cop l'ambulatori estigui acabat, es començaran a recuperar diners, perquè rebrem els prop de 2 milions d'euros invertits en aquest equipament que ens ha de pagar el CAT Salut.

Pel que fa al pàrquing, s'ha criticat per ser una obra molt cara. Hi ha garanties que s'autofinançarà?
Totalment, perquè la seva viabilitat està perfectament estudiada, encara que no serà a curt termini. I això que, de moment, hem descartat la venda de places i ens limitarem al lloguer i a la rotació. És una obra necessària perquè a Moià falta molt aparcament, i hauria de quedar amortitzada en un termini màxim de 15 anys.

L'oposició ha proposat obrir un concurs de creditors per Moià Futur i d'aquesta manera deslliurar l'Ajuntament d'haver-se de fer càrrec del deute que té. Què en pensa?
Des de quan una empresa pública recorre a un concurs de creditors? No n'hi ha cap necessitat. Aquest deute es reduirà amb l'aportació del CAT Salut, i s'anirà rebaixant després amb el pàrquing.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook